Свет има „Амбер алерт” који помаже да се у што је могуће краћем року пронађу нестала деца, а Србија би ускоро, према писању медија, могла да добије своју верзију тог система који ће се звати “Пронађи ме”.

Можда отмице деце у Србији нису честе као у неким другим земљама света, посебно Сједињеним Америчким Државама где је пре скоро три деценије, 1996. године и настао „Амбер алерт“, који је име добио по отетој и убијеној деветогодишњој девојчици из Тексаса Амбер Хагерман, али се ипак дешавају.

Таква трагедија у Србији се догодила 2014. године, отета је и убијена петнаестогодишња Тијана Јурић. Њен отац Игор недуго затим се јавно заложио за увођење „Амбер алерт” обавештења у случајевима нестале деце.

Министарка правде Маја Поповић изјавила је недавно да су деца основа сваког друштва и да као апсолутни друштвени приоритет треба сагледати питање њихове безбедности којој је један од највећих ризика и претњи управо кривично дело отмице. Зато су на нашој верзији система радили представници више министарстава, али и бројне невладине организације.

Систем „Амбер алерт” представља позив грађанима да све потенцијално корисне информације пријаве полицији, то је систем ширења и објављивања информација у јавности о специфичним случајевима отмице деце, а објаве путем различитих медија – телевизијских и радио емисија, интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, ауто-путевима итд. могу да допру до грађана који ће запамтити лице отетог детета и потенцијално га уочити.

„Амбер алерт“ званично функционише у САД, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству. О ефикасности система говори и изјава Роберта Ховера из Националног центра за несталу и експлоатисану децу (National Center for Missing & Exploited Children) да се око 95 одсто“ Амбер алерт“ случајева реши у року од 72 сата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here