ПРОГРАМ “МОЈА ПРВА ПЛАТА” ТЕЋЕ ПО ПЛАНУ

0
185

Програм „Моја прва плата“ се успешно реализује  – 9.323 послодаваца пријавило је 16.457 радних позиција за које траже 24.236 кандидата, подаци су Центра за едукацију у Привредној комори Србије. Пријављивање послодаваца за оглашавање радних позиција је завршено 7. новембра, а млади који траже посао могу да се пријаве за учешће у овом програму до 6. децембра.

Међу пријављеним послодавцима највише их је из приватног сектора – 8.463, док је оних из јавног сектора 860, што је мање од 10 одсто укупног броја пријављених.

Фирме из приватног сектора огласиле су 12.893 радних позиција, док оне из јавног сектора имају у понуди 3.564, за које траже нешто мало више од 7.000 младих.

Највише понуђених позиција захтева средњу стручну спрему и ту се највише траже административни сарадници, пословни секретари, књиговође, комерцијалисти, финансијски референти, трговци, пекари, месари, фризери, медицински и зубни техничари као и продавци, конобари, кројачи, шивачи, кувари, козметичари, аутомеханичари и занимања техничке струке.

Од позиција које захтевају високо образовање, најтраженији су лекари, доктори стоматологије, фармацеути, правници, економисти, комерцијалисти, затим банкарски службеници, програмери, архитекте, наставници, психолози, педагози, социјални радници и новинари.

Према подацима НСЗ, највећи број пријављених послодаваца је са територије Београда, Ниша, Новог Сада, Новог Пазара, Јагодине, Крагујевца и Врања.

Програм Владе Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку министарстава за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, финансија, туризма и омладине, као и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и ПКС.

Циљ овог програма је да се подстакне запошљавање младих до 30 година живота, без радног искуства, али и пружи подршка привреди у решавању проблема са недостатком кадрова.

Оспособљавање младих за самосталан рад на конкретним пословима траје девет месеци, а младима је током тог периода обезбеђена новчана надокнада и то од 28.000 динара онима са средњим образовањем, а 34.000 динара за оне са високим образовањем.

Од 7. до 22. децембра послодавци ће бирати кандидате међу пријављеним незапосленим, а коначна листа послодаваца са бројем изабраних извршиоца биће објављена најкасније до 29. децембра на порталу „Моја прва плата”.

Уговори НСЗ, послодаваца и незапослених, закључиваће се од 1. до 19. јануара 2024. када је планиран и почетак програма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here