Америком и Европом хара нова подваријанта вируса корона, звана “ерис”, а са нешто хладнијим временом и у Србији је забележен повећан број оболелих. Зато је Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије Ковид-19 донела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

Министарство је препоручило на нивоу примарне здравствене заштите тестирање пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.

Обавезно је тестирање на Ковид-19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције, као и тестирање контаката са Ковид позитивним лицима у здравственим установама.

 Када је реч о болницама, рестирање пацијената остаје услов за хоспитализацију, а неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

Неопходно је да се тестирају сви пацијенти који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење

Министарство здравља је истакло да је забрана посета у болницама у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе

Такође, оцењено је да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

За сад није неопходно да се додатно проширују капацитети у болницама за смештај оболелих пацијената, а епидемиолошка ситуација се прати.

Када је реч о вакцинацији, вакцинација против Ковид-19 се спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно методолошким упутством Института за јавно здравље Србије, док је наглашен значај вакцинације против корона и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here