Почетак академске године се приближио, а самим тим и потрага бруцоша за становима у универзитетским центрима, међу којима је Београд на првом месту.

Ако је судити према писању медија, најатрактивније локације у престоници су већ годинама исте – оне најближе факултетима и то су најчешће Вуков споменик и Лион на Звездари, Цвијићева улица на Палилули, непосредно окружење Факултета организационих наука на Вождовцу… То, на жалост, значи да родитељи будућих академских грађана за те локације сваког месеца морају да издвоје и највећу суму новца.

Према писању неких портала, београдске газдарице за месечни најам гарсоњере и једноипособног стана код Вуковог споменика, на Лиону или код Аутокоманде, траже и до 600 евра, јер ти делови града имају одличну везу са центром престонице и самим факултетима.

Дакле, најјефтинији станови код Вуковог споменика или у околини, али ненамештени, коштају 300 евра месечно. Опремљена гарсоњера кошта 400 евра.

Станови на Булевару краља Александра (Булевар револуције), код Лиона, су нешто повољнији и коштају око 200 евра. То се односни на гарсоњеру, а ако је стан једнособни, од кошта 350 евра за месец дана.

За оне који ће своје студентске дане проводити на факултетима концентрисаним око Студентског трга, атрактивни су станови у Цвијићевој улици, јер би од куће до стана имали један превоз, чувену тролу. Али за тај луксуз месечно треба издвојити око 400 евра за гарсоњеру, односно 600 за једнособан стан.

Уколико је бруцош из унутрашњости Србије одлучио да буде, на пример, ветеринар, лекар или стоматолог, највише ће га интересовати станови у близини, а то је Аутокоманда, где гарсоњеру може да изнајми за 300 евра, а једнособан стан од 40 квадрата и до 700 евра.

А ако не нађу адекватан стан на Аутокоманди, бруцошима и њиховим родитљима простаје Улица војводе Степе, као алтернатива. За тај потез, додуше, највише су заинтересовани студенти Факултета организационих наука, Факултета политичких наука и Високе школе електротехнике и рачунарства. За гарсоњењу на Вождовцу, у том случају, треба издвојити 250 евра, а за једнособном стан око 400 евра.

Записничари ових тема кажу да се цене рентираних станова студентима нису много промениле од прошле године. То ће заправо најбоље знати родитељи, који су главни финансијери будућих научника, уметника, професора…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here