Културно лето у Смедеревској Паланци, које ће ове године трајати до 20. августа, почело је вечерас изведбом представе „Плућа“ позоришта „Мадленијанум“ из Земуна, према драмском предлошку Данкана Мекмилана, а у режији Ивана Вуковића.

Глумци Сузана Лукић и Горан Јевтић одушевили су поблику која је представу, због временских услова, уместо на Тргу културе, гледала у Летњој башти биоскопа.

Позоришна публика Смедеревске Паланке испунила је до последњег места простор летње баште, а глумце испратила дугим аплалузом.

Аутор драме „Плућа“ Данкан Мекмилан млади је британски позоришни писац и овај комад је његово рано дело. Тема овог дела су дилеме са којом се суочавају савремени млади брачни парови: да ли остављати потомство у пренасељеном свету, има ли смисла „подарити живот“ без могућности остваривања егзистенције, може ли се у савременим околностима „дисати пуним плућима“ и има ли смисла пледирати за нови живот, који у еминентно људском смислу вероватно неће бити у прилици да дође до даха.

Културно лето у Смедеревској Паланци није манифестација „кратког даха“, јер је идеја да се, у складу са жељама и потребама публике, програм обогаћује, из године у годину, заузимајући све значајније место на мапи културних догађаја Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here