ПРАВО НА ПОМОЋ ОД 10.000 ДИНАРА ИМАЈУ И ОЧЕВИ УДОВЦИ, ХРАНИТЕЉИ, СТАРАТЕЉИ..

0
164

Пријава за једнократну државну помоћ од по 10.000 динара за децу мађу од 16 година отворило је и неколико питања која се односе на пријаву очева, удоваца, хранитеља, мајки које не испуњавају прописане услове, старатеље…

Зато је Министарство финансија прецизирало да, уколико је отац удовац или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се за помоћ потпуно идентично – потребно је само да унесе свој ЈМБГ и број личне карте и да изабере банку у којој жели да се уплати новац.

Такође, уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, отац треба да приложи судску пресуду у ПДФ формату. Довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у ПДФ или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик.

Поступак је дакле следећи: отац се пријави помоћу свог ЈМБГ и броја личне карте, а затим, када буде провераво статус пријаве, добиће могућност да приложи тражени документ. Уколико се пријављује старатељ детета, потребно је да приложи правноснажну одлуку органа старатељства у ПДФ формату.

Хранитељима и примаоцима новчане социјалне помоћи ова помоћ ће бити аутоматски исплаћена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here