Представници пољопривредника и премијерка Србије Ана Брнабић постигли су вечерас у Кисачу договор и блокаде саобраћаја биће прекинуте.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је постигнут висок степен сагласности и договор о томе да нови састанак буде одржан у среду, 29. новембра, при чему су представници пољопривредника саопштили да неће наставити са блокадама саобраћаја.

Постигли смо добар компромис са ратарима, који неће умањити давање осталим пољопривредницима, навела је Брнабић.

Према њеним речима, ратарима ће бити омогућено да купују 400 литара горива на пумпама, субвенције ће бити повећане на 17.000 динара по хектару за сертификовани семенски материјал и биће им пружена помоћ да самостално послују на берзи.

Добар састанак са пољопривредницима и већ у среду биће организован први састанак радне групе за уређење тржишта и робне берзе и одмах ће се кренути са радом на изменама и допунама свих закона и подзаконских аката како бисмо пољопривредницима обезбедили слободно тржиште и заштиту од монополиста и картелиста, поручила је премијерка.

Она је оценила да много ствари треба додатно да се уради, али и напоменула да су јој сада јаснији ситуација и проблеми са којима се ратари суочавају.

Треба да видимо како да уредимо тржишта да би појединачна пољопривредна газдинства могла да учествују на Продукној берзи, да сами тргују својим производима на берзи и да не зависе од различитих картелиста и монополиста. За мене је то најважниија ствар из данашњег састанка, зато што ће то дефинисати одрживост њиховог положаја и пословања у годинама пред нама, указала је Брнабић.

Када је реч о акцизама, додатно је разјашњено да се то реализује на НИС-овим пумпама. Током недеље променићемо уредбу која ограничава куповину горива на два пута по 60 литара и повећати на 400 литара одједном, поручила је премијерка.

Што се тиче субвенција, које су једна од најважнијих ствари за пољопривреднике, оне ће остати 18.000 динара по хектару, а и субвенције за млеко које су повећане на 40.000 по грлу остају у том износу, навела је она.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара о субвенцијама за сертификовано семе, рекла да Влада Србије остаје при томе да подигне субвенције на 17.000 динара по хектару, али да договор о томе мора бити постигнут на једном ширем састанку, којем ће присуствовати и други представници пољопривредника.

На тај састанак ће, како је прецизирала, бити позвани и сточари, воћари, пчелари и сви остали како би разумели да то неће утицати на њихове субвенције.

Влада остаје при томе да је добро да дамо 17.000 динара по хектару, али за сертификовани семенски материјал који може да се испрати, исконтролише и који може дугорочно да направи пољопривреду продуктивнијом, закључила је Брнабић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here