Од данас грађани, предузетници и правна лица могу да подносе захтеве за куповину електричних возила уз помоћ субвенција државе. Држава је у те сврхе ове године обезбедила 1,45 милиона евра, што је 170 милиона динара, док је прошле године тај износ био 2,5 милиона евра, односно 294 милиона динара.

Захтеви се подносе Министарству заштите животне средине закључно са 31. октобром ове године.

За куповину возила одобрена је помоћ државе од 250 (за мотоцикле) до 5.000 евра у динарског противвредности (колико је за теретњаке).

• За куповину електричних мотоцикала, тешких трицикала и четвороцикала износ је 500 евра

• Док за путничка возила са највише 9 места за седење и теретна возила чија највећа дозвољена маса не прелази 3,5 тоне може да се рачуна на субвенцију од 5.000 евра у динарској противвредности.

Субвенције се односе искључиво на куповину електричних аутомобила.

Захтев се подноси лично на писарници, или поштом. Уколико је документација комплетна, приступа се изради решења о додели субвенције. Подносилац ће бити позван да преузме решење.

Решење се предаје продавцу возила или лизинг кући. Преко лизинга је потребно донети три документа, а такође и преко ауто-куће.

Циљ ове државне мере је подршка за куповину електричних возила, што је пракса у многим државама како би се смањио број возила која као погонско гориво користе фосилно гориво и то је, без сумње, утицало на то да ових возила има све више.

У Европи је, процентуално, највише електричних аутомобила у Норвешкој − више од 15 одсто од укупног броја возила, у Холандији, Данској, Шведској, Исланду − око два одсто, а у Немачкој 1,3 одсто.

И у Србији је све више оваквих возила па је сада нешто више од 2.100 електричних и око 17.000 хибридних. 2020. године уз коришћење државних субвенција купљено је 112 електричних и хибридних возила, 2021. године 446, а 2022. године − 625 возила, пишу медији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here