Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали саопштио је да је данас почела исплата првих пензија увећаних за 14,8 одсто, и то пензионерима који припадају категорији „самосталне делатности”.

Мали је објаснио да ће исплата пензија бити реализована по до сада утврђеној динамици исплате по категоријама – што значи да ће следећа исплата увећаних пензија бити 6. фебруара за војне и пољопривредне пензионере.

Највећи број пензионера припада категорији „запослени” и они ће пензије на текуће рачуне добити 10. фебруара, док ће пензионерима из категорије „запослени”, који пензије подижу на шалтерима пошта или им се шаљу на кућну адресу, oне бити исплаћене 8. фебруара, објаснио је он.

Потпредседник Владе је подсетио на то да су пензије у Србији од 1. јануара ове године повећане за 14,8 одсто, чиме долазимо до просечне пензије од 390 евра.

Такође, како је напоменуо, пензије су претходни пут повећане од 1. октобра 2023. године, и то за 5,5 одсто, те да је три месеца касније стигло ново повећање пензија. Кумулативно, пензије су од 1. октобра прошле године повећане за 21,1 одсто.

Према његовим речима, веома је важно и то што смо у 2023. години имали реалан раст пензија од 8,7 одсто, што значи да и поред инфлације, која се од априла налази на силазној путањи, пензије значајно расту, а самим тим и животни стандард наших најстаријих.

Мали је указао на то да су од 1. јануара повећане и плате у јавном сектору за десет одсто, као и минимална зарада за рекордних 17,8 одсто.

Суштина наше политике су људи – брига о њима и побољшање квалитета живота. Зато из године у годину, континуирано радимо на повећању животног стандарда наших грађана, и то је политика од које нећемо и не смемо одустати, поручио је он.

Потпредседник Владе је рекао да ће се трасираном политиком наставити до зацртаних циљева да 2027. године минимална зарада и просечна пензија у Србији износе 650 евра, а просечна нето зарада 1.400 евра.

Он је додао да су постављени циљеви реално оствариви ако се узме у обзир чињеница да је упркос великој светској кризи, са више извора економске нестабилности која се преливала и на Србију, наша земља успела да оствари не само привредни раст, него и раст животног стандарда континуираним повећањем зарада и пензија како би се анулирали ефекти инфлације.

Србија је сачувала радна места и наставила са обарањем рекорда у нивоу директних страних инвестиција, али и са политиком помоћи онима којима је она потребна. Очували смо постигнуте економске резултате, због чега можемо да се надамо даљем расту и БДП-а, али и плата и пензија, поручио је Мали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here