Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о посебном јавном признању којом се наставници историје Основе школе „Владислав Рибникар” из Београда Татјани Стевановић, као израз подршке и поштовања за исказану личну храброст приликом рањавања у току извођења наставе у масовној пуцњави 3. маја 2023. године, додељује ово посебно јавно признање.

Иницијативу да се наставници Татјани Стевановић додели овакво признање покренула је група наставника и ученика ОШ „Владислав Рибникар”, за шта је прикупљено више од 13.000 потписа грађана.

С обзиром на то да је у питању тема за коју је јавност веома заинтересована, да се ради о изузетном јединственом случају доделе јавног признања у виду доживотног месечног новчаног примања и да је предложена мера добила размере које су попримиле општи значај, Влада Србије одлучила је да прихвати ту иницијативу, која долази из система образовања и која је широко подржана међу грађанима.

Влада је констатовала да је масовна пуцњава у ОШ „Владислав Рибникар” случај који и даље потреса јавност, да захтева реакцију државе у више праваца, да је прихватање поднете иницијативе начин да се рањеној наставници олакша материјални положај након тешког рањавања и са последицама које ћe трпети до краја живота, али и прилика да се и кроз ту меру покажу солидарност и емпатија.

Идеју да рањена наставница историје добије неки вид новчане надокнаде, као додатак уз своја месечна примања, који би био трајан, до краја живота, који није преносив, али је редован и који би се исплаћивао сваког месеца и у складу са растом трошкова, подржао је и Савез самосталних синдиката Београда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here