ПОЗИВ МЛАДИМ МУЗИЧАРИМА ДА СЕ ПРИЈАВЕ НА НАЦИОНАЛНИ КОНКУРС SERBIA CREATES

0
23

Платформа „Србија ствара музику” Владе Србије позива младе музичаре, ауторске бендове и извођаче из Србије да се пријаве на други по редy национални конкурс SERBIA CREATES: The Spotlight и осигурају наступ на најпознатијим регионалним музичким фестивалима у Србији, Хрватској, Словенији, Бугарској, Румунији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној Гори.

Након великог успеха прошлогодишњих победника конкурса, који су се представили публици широм региона и Европе на 22 фестивала и 55 наступа у шест земаља, ове године капацитети су проширени.

Обезбеђено је више од 120 наступа на више од 50 музичких фестивала у чак девет држава региона. Бендови, диск џокеји и сви музичари (поп, рок, хип хоп, реп, треп и популарна урбана музика) могу да се пријаве најкасније до 1. маја, путем онлајн формулара на сајту serbiacreates.rs.

И ове године селекција будућих музичких звезда препуштена је еминентном жирију који чине признати актери музичке индустрије, међу којима су: Буч Kесиди (бенд), Ида Престер (музичарка), Kатарина Епштајн (музичка уредница Радио Београд 1), Беге Фанк (репер), Цоби (продуцент и музичар), Алек Бошковић („Belive“, дистрибуција музике), Павле Ефтимовски („Glitch records“, „Runda Balkan“) и Маша Павковић (менаџерка и ПР).

Они ће представити финалну селекцију од највише четири кандидата за сваки жанр, најкасније до 20. маја, а право одабира музичара који ће наступити на фестивалима у периоду до марта 2025. године задржавају програмске селекције фестивала.

Платформа „Србија ствара музику”, као део националне платформе „Србија ствара” Владе Србије, реализује конкурс у сарадњи са актерима целокупне музичке сцене који препознају важност подршке и улагања у младе таленте.

Поред огромне подршке коју овај јединствени пројекат, другу годину заредом, пружа младим и талентованим музичарима, који се у данашње време тешко пробијају до свог „спотлајта”, дајемо и огромну подршку развоју целокупне домаће сцене и музичком стваралаштву, као једној од најважнијих грана креативних индустрија, рекла је Зорица Тепић испред платформе „Србија ствара музику”.

Према њеним речима, свакако дугорочни циљ конкурса је и проналазак и развој нових младих имена домаће сцене који ће се у сарадњи са платформом „Србија ствара музику” и партнерима у наредним годинама Србију представити и на међународном тржишту.

Само неки од фестивала који су до сада обезбедили „слотове” за наступе младих извођача и прилику да се представе регионалној и интернационалној публици за 2024. годину су:

  • СРБИЈА: ”EXIT”, ”Arsenal fest”, ”Lovefest”, ”Nišville”, ”Music Week”, ”Belgrade Beer Fest”, ”Energija festival”, ”Uzlet”, ”Arlemm”, ”Roll & Blues”, ”Kaleidoskop kulture”, ”Zastave budućnosti”, ”Beogradski Jazz festival”, ”Novosadski Jazz festival”, ”MMF”, ”Summer3p”,” Doček”, ”SKC Kragujevac”, ”SKC Novi Sad”, ”Runda Digital Day”.
  • ХРВАТСКА: ”Sea Star festival”, ”Kula Kula”, ”Forestland”, ”Ship Showcase & Festival”.
  • БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: ”Freshwave”, ”Piknik”, ”Dzumbus festival”, ”From Hertz With Love”, ”Output”, ”JazFest”, ”Evergreen Fest”.
  • ЦРНА ГОРА: ”Higher Sense”, ”Bedem Fest”, ”Rockstrikcija”, ”Rubix”, ”GetLost”.
  • СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ”PIN”, ”Taksirat”, ”D festival”.
  • СЛОВЕНИЈА: ”Ment”, ”Lent”, ”Jazzinity”.
  • БУГАРСКА: ”SoAlive Showcase & Festival”, ”Spike Showcase & Festival”, ”Sofia Live Festival”, ”A to Z Jazz Festival”.
  • РУМУНИЈА: ”ARTmania”, ”Jazz in the Park”, ”Posada festival”, ”Astra Rock”.
  • МАЂАРСКА: ”Campus festival”.

Реализацију конкурса подржао је европски пројекат LIVEMX (founded by Music Moves Europe), који има за циљ да помогне и подржи музичку индустрију на европском нивоу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here