Национална служба за запошљавање расписала је јавни позив за реализацију програма подстицања запошљавања младих “Моја прва плата” за 2023, који би требало да омогући прво радно искуство за 10.000 младих старости до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства и који ће бити реализован кроз четири фазе.

Програм ће се спроводити код послодавца, у приватном и јавном сектору, и трајаће девет месеци, а реализује се без заснивања радног односа. Месечну плату ће исплаћивати НСЗ и млади са средњим образовањем добијаће 28.000 динара, док ће они са високим образовањем имати 34.000 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести.

Како је наведено, прва фаза је намењена искључиво послодавцима, који ће до 31. октобра моћи да се пријаве за учешће у програму на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs.

Друга фаза је намењена незапосленим лицима, која ће за учешће у програму моћи да се пријаве од 6. до 24. новембра, на истом сајту, док ће у трећој фази програма послодавци спровести избор кандидата.

Послодавци ће имати могућност да кроз селекцију пријављених кандидата изаберу за њих најбоље од самог пријављивања, док ће коначан избор обавити од 27. новембра до 8. децембра.

У року од седам дана од дана коначног избора кандидата, на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs биће објављена листа оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата.

Четврта фаза реализације програма подразумеваће потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата и почетак оспособљавања незапослених лица биће у периоду од 1. до 15. јануара 2024. године.

Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на конкретним пословима код послодавца, у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад, како би на тај начин повећали своје могућности за запошљавање.

Јавни позив за овогодишњи програм “Моја прва плата” и све информације о програм налазе се на сајту Националне службе за запошљавање (www.nzs.gov.rs) и сајту Моја прва плата (www.mojaprvaplata.gov.rs).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here