Попис становништва, а и свакодневица нас изнова упозоравају да смо у времену у којој се парови све мање у односу на раније одлучују за више деце у склопу породице. Подршка и подстрек породицама да се одлучују за више деце, потребнији су него икад.

Помоћ породицама и родитељима који имају троје и више деце од виталне је важности за читаво друштво. Руководство Општине Смедеревска Палана препознало је ову потребу и донело низ одлука како би олакшали родитељима, бар мало утицали на побољшање породичног буџета, а зашто да не, и мотивисали их да размисле и о новој принови.

Међу општинским одлукама донетим још 2021. године, свака беба која се прва роди у породици из општинског буџета добија 120.000 динара, као и свака прва беба рођена у Новој години. Ову одлуку поздравили су новопчени родитељи, а „подршка„ статистике је и више него јасна: у периоду јануар- јун 2021. године рођено је 150 беба, а у истом периоду наредне године за 30 више. Од тог броја, 98 су прворођене бебе у породици.

Међутим, деца расту, а новац је потребан у свакој фази. Зато је осмишљена подршка, крајем исте године, у виду умањених цена боравка деце у вртићима за 50 одсто. За свако треће и наредно дете у породици боравак у предшколским установама је бесплатан. Ове мере су резултирале највећим бројем уписане деце у протеклих десет година и зато ће бити проширени капацитети и изграђени нови вртићи како би се смањиле листе чекања.

Они који су изабрани да грађанима обезбеде бољи стандрад, али и да реше бар део проблема, донели су пре више од пола деценије и одлуку да средствима из општинског буџета, локална самоуправа финансира вантелесну оплодњу. Ове године издвојено је два милиона динара, а од Министарства за бригу о породици и демографију на рачун за те намене уплаћено је још три, што је укупно пет милиона динара. У 2023. шансу да постану родитељи захваљујући вантелесној оплодњи  и биомедицински потпомогнутој оплодњи добиће до сада највише парова у општини.

Локална самоуправа води рачуна и о деци школског узраста – сваке године опредељује шест милиона динара за једнократне награде најбољим ученицима, студентима-младим талентима. Сваке године се додели око 600 ученичких награда са циљем да се ученици мотивишу, а студенти да се после школовања врате у свој родни град где ће им бити обезбеђена радна места.

Ове године Општина Смедеревска Паланка прикључила се Удружењу из Чачка „Покрет за децу три плус“ чиме су мајкама са троје и више деце омогућени различити попусте и олакшице као и бесплатан паркинг у граду.

Када је реч о ученицима средњих и основних школа, обезбеђен је бесплатан превоз до школе, а ту повластицу имају и пензионери, као и суграђани старији од 65 година.

И ту се листа не завршава!

За финасирање услуге личног пратиоца деце са сметњама у развоју, која похађају основне и средње школе на територији општине, опредељено је 15 милиона динара. Ресорно министарство издвојило је шест милиона, а локална самоуправа додатних девет милиона динара чиме је за свако дете обезбеђена та услуга, а личним партиоцима уговор о раду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here