Обезбеђен бесплатан боравак у вртићима за треће и свако следеће дете у породици, преполовљене цене за боравак деце у предшколским установама, бесплатни уџбеници за предшколце, поклони у виду школског прибора за све ђаке прваке у основним школама, једнократне награде најбољим ученицима, студентима-младим талентима… Ово је само део подршке локалне самоуправе Смедеревске Паланке како би грађанима олакшала свакодневницу.

Председник Општине Никола Вучен изјавио је да већ неколико година Општина настоји да прати политику државе и буде ветар у леђа и новим младим паровима и деци која се рађају у Смедеревској Паланци.

Сумирајући урађено од пре три године, Вучен каже да је постигнуто много. За почетак, реконструисана је кухиња у Предшколској установи „Чика Јова Змај“.

„Реконструисали смо је комплаетно и од тата су и кренуле да нам се дешавају лепе ствари. Уложили смо више од 350.000 евра у реконструкцију централне кухиње, а 2.000 оброка дневно повећали смо на 10.000. Имамо најсавременију кухињу можда чак и у овом делу Србије“, истакао је он и додао да су све усвојене мере дале резултате, што заправо јесте њихов циљ.

Када је већ реч о вртићима, Вучен је додао да цена вртића на територији општине Смедеревска Паланка износи 135 динара дневно, што је око 3.000 динара месечно.

То је нижа цена у односу на друге општине и градове, рекао је и додао да је Општина водила рачуна о томе да помогне родитељима и младим брачним паровима и да њихов буџет колико год је могуће растерети, бар када је реч о боравку њихове деце у предшколској установи.

И када је цена са са 6.140 динара од 1. јануара ове године смањена на 3.100, родитељи су са одушевљењем дочекали ту одлуку.

„То је мера коју су родитељи јако добро прихватили и сада смо у ситуацији да од наредне године планирамо изградњу новог вртића. Имамо више од 100 деце на чекању. Толико их  никада до сада нисмо имали, не само у граду већ и у сеоским срединама, и свакако је то и тема о којој треба размишљати”, рекао је Вучен.

Он је навео пример села Кусадак у којем је ове године уписан највећи број деце у вртић до сада.

„Село Кусадак је ове године уписало никада већи број деце. То је добар знак, јер не само да се град развија, него нам се развијају и села. Трудићемо се да у наредном периоду свим породицама излазимо у сусрет и да им будемо ветар у леђа“, поручио је Вучен.

Осим реконструсане кухиње, која обезбеђује оброке за све предшколске установе на територији општине, у току је изградња нове основне школе у Голобоку, вредне око 12 милиона динара, за шта су средства обезбеђена из општинског буџета. Завршени су пројекти за реконструкцију Паланачке Гимназије и Машинско електротехничке школе „Гоша“. Почела је реконструкција основне школе у Бачинцу са проширењем капацитета и оснивањем припремно-мешовите групе ПУ „Чика Јова Змај“ , вредости око три милиона динара. У претходне четири године реновиране су и опремљене савременом наставном опремом све школе на подручју општине, чиме су створени једнаки услови за ученике, како у граду тако и у селима.

Потпуно је реновирана кухиња у ПУ „Чика Јова Змај“ у којој се припремају оброци за све вртиће и ужине за ученике у основним школама – кухиња је комплетно опремљена новим кухињским намештајем, опремом и апаратима, а вредност радова износи око 350.000 евра. Сви вртићи ПУ „Чика Јова Змај“ опремљени су новим намештајем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here