Пар џиновских панди и њихова три младунца данас су пребачени из Шпаније у базу Ченгду за узгој џиновских панди у југозападној Кини, где ће потомци пара учествовати у програму размножавања.

Хуа Жуи Ба (20) и Бинг Синг (23) живели су у Мадриду и у протеклој деценији добили су три потомка: Чулина (7) и близанце Ју Ју и Жу Жу (2), преносе домаћи медији писање Ројтерса.

Они ће бити замењени новим паром панди које је послало Кинеско удружење за заштиту дивљих животиња, саопштиле су власти у зоолошком врту.

Кина је позајмила своје драгоцене медведе зоолошким вртовима различитих земаља током година као животиње “амбасадоре добре воље”, док такође води програме очувања за  побољшање статуса панди, које се више не сматрају угроженом врстом.

Шпанија је део тог програма више од 40 година, угостивши Чу Лин, прву панду рођену у заточеништву у Европи, а она је 14 година боравила у зоолошком врту у Мадриду током 80-их и 90-их година.

Свака панда путује у сопственом ојачаном кавезом од нерђајуц́ег челика на којем стоји слика те панде и њено име, а пандама је обезбеђена храна и вода за пут, као и ветеринар и два чувара који с њима одлазе у Кину.

Популација џиновских панди у дивљини је порасла од око 1.100 1980-их до 1.900 2023, а 728 панди се налази у зоолошким вртовима и центрима за узгој широм света.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here