У данашњем времену, када многи тврде да је родитељство не само захтевно него и скупо, Смедеревска Паланка је примером показала да може и другачије. 

То је препознато и у Министарству за бригу о породици и демографију, па је у свеобухватном документу Министарства, у групи позитивних примера локалне пронаталитетне политике, сврстана и Смедеревска Паланка. Један од задатака тог ресора јесте да у сарадњи с локалним самоуправама уочи које су мере до сада дале резултате, а које би могле бити додатно уведене и да се онда заједнички предложе најбоља решења.

Када је реч о Смедеревској Паланци, у поређењу с општим подацима бројке јесу охрабрујуће, али демографска политика мора бити дугорочна и стратешки оријентисана, уз уважавање локалних специфичности.

Пракса је показала да сама финансијска подршка није довољна, већ да је неопходно да се прате и друге мере, као што је сигурност посла младих парова или заштита мајки од дискриминације послодавца због породиљског одсуства.

У том смислу, паланачки челници констатно раде на томе да се нађу најбоља решења и побољшају услови за живот, обнове вртићи, школе и здравствене установе. Једна од таквих мера је и издвајање за образовање младих таленатованих ученика из општинског буџета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here