Србију је ових дана захватио још један тропски талас и црвени метео-аларм упаљен је због високих температура које ће данас, према прогнозама, достићи 37 степени на Целзијусовој скали, али то ипак није температурни рекорд. Та шампионска  „титула“ остаје у Смедеревској Паланци у којој је 24. јула 2007. године измерено чак 45 степени.

Да Паланка није случајно међу рекоредерима градовима у нашој земљи говори и податак да су 9.  јуна ове године, према мерењу Републичког хидрометеоролошког завода Србије, најтоплији били управо Смедеревска Паланка, Влико Градиште, Ћуприја и Зајечар са 33 степена Целзијуса.

Неколико дана касније, 22. јуна, Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” упозорио је да ће време у Србији бити веома опасно по здравље, а на листи градова са црвеном заставицом била је, између осталих, и Паланка с обзиром на то да је прогнозирана температура до 39 степени у хладу.

Прошле године, 17. јула, Београд, Ћуприја, Банатски Карловац и, наравно, Смедеревска Паланка, били су најтоплији градови у Сртбији са измереном тепмературом у 13 сати од 36 степени Целзијуса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here