Први форум послодаваца и практиканата у оквиру програма „Радна пракса за младе са инвалидитетом” окупио је данас 20 послодаваца и 22 практиканта, који су закључили да и поред усвојених мера којима се подстиче запошљавање особа са инвалидитетом и даље постоје бројни изазови и препреке с којима се они сусрећу.

Главне препреке односе се на неповољну образовну структуру, недостатак приступа једнаким могућностима за образовне обуке и праксе, као и недостатак прилика за стицање вештина неопходних за одређене послове.

Програмска директорка Форума младих са инвалидитетом Слађана Левић истакла је важност свеобухватне подршке за запошљавање особа са инвалидитетом (ОСИ) у оквиру пројекта „Посао по мери” кроз каријерно вођење и саветовање и портала за запошљавање ОСИ.

„Кроз овај програм унапређују се шансе за запошљавање младих с инвалидитетом, кроз практично искуство и стицање знања, а послодавцима се пружа прилика да примене инклузивне процедуре у процесу регрутације и селекције кандидата”, рекла је Левић.

Директорка мисије Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Брук Ајшам нагласила је да све већи број послодаваца препознаје таленте и потенцијале особа са инвалидитетом.

„Желимо да захвалимо тим послодавцима, јер су показали да се кроз укључивање особа с инвалидитетом у радне тимове пословање може учинити јачим. Надам се да ће овај програм стажирања постати ефикасан модел, које ће и друге компаније у Србији следити”, поручила је Ајшам.

Према подацима Националне службе за запошљавање близу 11.000 особа са инвалидитетом у Србији је незапослено. Практиканткиња на позицији Сарадник у ХР тиму у компанији „Мона” Теодора Палинкаш навела је да је за њу искуство на овој пракси било изузетно позитивно и значајно за даљи каријерни пут. „Верујем да ће ми то олакшати потрагу за сталним послом”, рекла је Палинкаш, која је по струци психолог.

Менаџерка аквизиције талената у компанији PepsiCo Вилена Вишњић рекла је да је ова компанија ушла у програм како би своју организацију учинили инклузивнијом.

„Желимо да се на активан начин боримо против предрасуда, стереотипа, неинформисаности и потенцијалне дискриминације”, поручила је Вишњић. Скуп је организовао Форум младих са инвалидитетом, који се бави унапређењем квалитета живота и положаја у друштву особа са инвалидитетом од 2005. године, а до сада је Форум реализовао више од 80 пројеката са више од 3.000 директних корисника.

Програм је део четворогодишњег пројекта „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом”, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), Форум младих са инвалидитетом, заједно са Фондацијом Ана и Владе Дивац, Каритасом Србије, Смарт колективом и Центром за самостални живот особа са инвалидитетом Србије Програм се реализује у 20 предузећа, у шест градова у Србији, где на радним местима тренутно 22 младих са инвалидитетом стичу различита знања и искуства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here