Можда није велики број грађана који се током живота сусрео са фалсификованом новчаницом и у том тренутку се питао – шта са њом? Одговоре на та питања, како препознати фалсификовану новчаницу, који су основни заштитни елементи, шта да урадите уколико дођете у посед такве новчанице, дала је Народна банка Србије на свом сајту у рубрици „Корисно је да знате”.

Аутентичност новчаница проверава се упоређивањем заштитних елемената новчанице за коју се верује да је оригинална са заштитним елементима новчанице чија се аутентичност проверава. То може да се учини помоћу три врло једноставна теста: осети, погледај и нагни, пише на сајту.

Тест осети: Дубока штампа, као метода заштите од фалсификовања, врло је ефикасна, јер је провера једноставна. Преласком ноктима или јагодицама прстију преко главног мотива на лицу оригиналне новчанице осећа се извесна храпавост која је последица наноса боје која се налази изнад нивоа површине папира. Фалсификована новчаница је најчешће глатка на додир, а када је храпавост имитирана, она се ипак разликује од оне на оригиналној новчаници.

Тест погледај: Посматрате водени жиг који се налази на белом, левом делу лица новчанице и приказује централни мотив новчанице. На фалсификованој новчаници, на месту воденог жига, када се новчаница налази на столу, види се лик Милутина Миланковића док се код оригиналне новчанице лик не види и не треба да се види. Када се оригинална новчаница подигне према извору светлости, у обојеном делу новчанице видеће се лик Милутина Миланковића, који у потпуности одговара главном мотиву на новчаници. Лик Милутина Миланковића у воденом жигу, под светлом је јаснији, прецизније израђен на оригиналној у односу на фалсификовану новчаницу. Када се новчаница гледа према извору светлости, водени знак, заштитна нит и прозирни регистар треба да буду видљиви.

Тест нагни: Знак Народне банке Србије на оригиналној новчаници мења боју у зависности од угла посматрања, док је код фалсификата боја иста независно од угла посматрања. Фалсификатори нису успели да постигну могућност да овај заштитни елемент имитирају тако да он мења боје и по томе можете препознати да је новчаница фалсификат.

Уколико поседујете фалсификовану новчаницу, уколико новчаница нема макар један од заштитних елемената или он изгледа другачије у односу на заштитни елеменат оригиналне новчанице, таква новчаница је сумњива и треба је предати било којој банци или полицијској станици. Грађанин који донесе такву новчаницу добиће потврду о њеном одузимању, а сама новчаница биће послата НБС ради експертизе којом ће се утврдити да ли је реч о оригиналу или фалсификату. Уколико је новчаница оригинална, грађанин ће добити њену номиналну вредност, а ако је у питању фалсификат, неће бити накнаде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here