Преваре и преваранти на интернету и путем телефона не посустају, па је тако ових дана актиелно позивање са броја 015214662659, упозорава Tellows, а преносе медији.

Нови облик телефонске преваре служи како би се прибавили лични подаци примаоца, а криминалци се претварају да раде у здравственом осигурању.

Када се позив прихвати, компјутерски глас поздравља позиваоца са понудом да уштеди новац на осигурању, преноси Феникс Магазин.

То су тзв пинг позиви који тестирају постојање и реакцију особе која се позива. Циљ превараната је да добију личне податке под притиском. У случају повратних позива, прослеђивање након притиска на тастер „1“ може довести до високих додатних трошкова за позиваоца.

Овај облик преваре представља изазов за потрошаче и пружаоце здравствених услуга. То захтева већу свест и одговарајуће мере за заштиту од финансијске и личне штете. Проблем не треба потцењивати јер се 75 одсто свих позива наводних компанија за здравствено осигурање може класификовати као нежељена пошта или пхисхинг.

Међутим, као и за већину проблема и овде постоји решење, а најефикасније је – не јављајте се на непознате бројеве, посебно сумњиве и одмах га блокирајте.

Покријте и блокирајте број: Ако позовете и сумњате на превару, покријте и блокирајте број.

Наставите са блокирањем: У случају позива са других бројева, наставите са блокирањем и након неког времена више нећете бити у „бази података“ јер нисте лаковерна жртва.

Подизање свести о овом проблему и предузимање правих корака може заштитити потрошаче од потенцијалне финансијске и личне штете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here