Од 1. септембра, полицајци који у Србији контролишу саобраћај, на униформама ће имати камере и за сада ће их користити на ауто-путу кроз Београд и „пресретачи“ широм земље. Ова додатна опрема требало би да повећа транспарентност рада саобраћајне полиције и допринесе већој безбедности свих учесника у саобраћају, као и полицијских службеника.

Камере, донација Сједињених Америчких Држава, биће постављене на видљивом делу униформе саобраћајног полицајца и возач који буде заустављен, биће обавештен да га аудио и визуелно снимају.

Ово је пилот-пројекат, али је у плану да камере у наредном периоду постану саставни део основне опреме сваког саобраћајца. У перспективи, налазиће се на униформама полицајаци у свим полицијским управама.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је недавно, приликом потписивања Уговора о донацији 60 камера за униформе полицијских службеника са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом, да камере бележе цео поступак контроле учесника у саобраћају и да је уверен да ће заштитити интегритет полицајаца и грађана од евентуалних злоупотреба.

Ову додатну опрему већ имају полицајци у 13 европских држава, чланица организације ROADPOL – Европске мреже саобраћајних полиција (Бугарска, Литванија, Словенија, Холандија, Пољска, Малта, Летонија, Молдавија, Мађарска, Финска, Румунија, Турска, Естонија), док је примена идентичног пројекта у току у Белгији, Италији и на Кипру.

Ефекти примене ове мере су позитивни, јер је систем допринео већој заштити и грађана и полицијских службеника саобраћајне полиције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here