Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама којим је предложено повећање акциза на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто који ће се примењивати од 1. октобра 2023. године, с тим да је за део одредаба предвиђено да се примењује касније од наведеног рока.

Предложене законске измене пажљиво су одмерене како не би изазвале нежељене поремећаје на тржишту Србије, уз увећање буџетских прихода, наведно је у образложењу ових измена Закона.

Нова законска решења уводе нов акцизни производ – никотинске врећице, којим се сматрају производи за једнократну употребу упаковани у врећице и који садрже никотин или једињења никотина и друге састојке и искључиво су намењени оралној употреби, а који се стављају у промет у складу са нормативима прописаним за тржиште Србије. Имајући у виду да су ови производи супститут за цигарете и остале дуванске прерађевине, нарочито међу млађом популацијом, овим законом, како је наведено, предлаже се опорезивање акцизом, при чему би основица за обрачун акцизе била килограм нето масе никотинских врећица, а примена норми у вези са опорезивањем овог производа предложена је од 1. јануара 2024.године..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here