Упис у средње школе и ове године може да се обави електронским путем, као и из иностраства, преко портала Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs) почев од сутра, 2. јула, па до до 6. јула 2024. Године. Ученици могу да се упишу и одласком у средњу школу.

Сутра, 2. јула 2024. године,  ученици који нису распоређени у првом уписном кругу моћи ће преко портала Моја средња школа или непосредно у основној школи да предају листу опредељења, док ће 3. јула бити објављен распоред ученика по средњим школама и образовним профилима у другом уписном кругу.

За све оне ученике који из здравствених и објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа 2024.године.

У првом кругу распоређено је 59.091 ученика. У једну од прве три жеље распоређено је 81,43 одсто ученика, по првом опредељењу распоређено је 35.863 ученика, по другом 8.147 и трећем 4.163 ученика“.

Најтраженији образовни профили су у подручја рада здравство и социјална заштита у медицинским школама, а од осталих школа посебно висок индекс популарности је био за средње школе – Гимназија Јован Јовановић Змај у Новом Саду, Средња туристичка школа на Новом Београду – хотелијерко-ресторатерски техничар, као и за Ваздухопловну академију – авио-техничар за ваздухоплов и мотор .

Сваки ученик је имао право да искаже 20 различитих опредељења за образовне профиле. четворогодишње образовне профиле уписано укупно је 48.966 ученика, од чега у гимназије 15.108. У трогодишње образовне профиле уписано је 10.125 ученика после првог уписног круга, нераспоређених ученика, њих 1.524, има могућност да се у другом уписном кругу упишу на преостала слободна места.

У четворогодишњим профилима преостало је 7.866 места, док је у трогодишњим тај број је 3.783.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here