Европски Закон о дигиталним услугама, који је данас ступио на снагу, требало би да заштити приватност и слободу говора, као основна људска права на друштвеним мрежама, а за почетак обухватио је највеће платформе на којима ће се примењивати – Фејсбук, ТикТок, X (Твитер), Јутјуб, Инстаграм, Линкедин, Пинтерест и Снепчет, као и пет платформи онлајн трговине: Амазон, кинески АлиЕкпрес, немачки Заландо и Booking.com.

Реч је о скупу прописа фокусираних на заштиту корисника на мрежи и спречавање ширења штетног и незаконитог садржаја који крши услове коришћења услуге платформе, преносе светске агенције.  

Закон се односи и на продавнице мобилних апликација: Google Play i Appleov App Store, Гугл претрагу, гугл мапе, Мајкрософт претраживач Бинг, као и Википедију.

Међутим, већ сада су уочени и одређени пропусти, па инсајдери из Брисела наводе да на листи оних које Закон обухвате треба да буду и eBai, Airbnb, Netfliks, као и PornHub.

Перспектива свих компанија које пружају дигиталне услуге грађанима Европе је таква да ће морати да се придржавају Закона о дигиталним услугама, а неке платформе су већ представиле нове једносавније начине за пријављивање нелегалног онлајн садржаај, који ће компаније бити у обавези да брзо и објективно уклоне.

Закон је предвидео и казнене одредбе па ће тако технолошке компаније уколико прекрше одредбе тог прописа бити суочене са новчаним казнама у вредности до шест одсто прихода, што би могло да се мери у милијардама, или да им се изрекне забрана пословања у Европској унији. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here