Први део увећане зараде за 5,5 одсто данас ће добити медицински и стоматолошки техничари у здравственим установама Србије, а за мање од месец дана и сви остали, њих око 209.000 у просвети, здравству и социјалној заштити. Ово повећање плата Влада Србије је најавила раније, а омогућено је недавно усвојеним ребалансом буџета за 2023. годину.

Увећане плате ћс од септембра добити 208.819 запослених у просвети, здравству и социјалној заштити.

Реч је о 143.862 запослених у просвети – запослени у основим и средњим школама добиће увећане зараде 6. октобра, прва увећана примања њих 1.514 запослених у ученичком стандарду и још 2.416 у студентском стандарду добиће 13. октобра, затим 59.128 медицинских сестара и техничара у здравственим установама и још 1.165 у другим установама као што су Завод за спорт, установе за извршење кривичних санкција и друге повећање очекује 16. октобра, односно 10. октобра, а истог датума и 1.664 неговатељица и медицинских сестара у социјалној заштити добија већи износ на рачуну. 

Поред запослених, у октобру и пензионере очекује повећање пензија од 5,5 одсто, а додатно ће свима њима и остатку јавног сектора плате и пензије бити увећане и у јануару 2024. године.

„Са спроведеним и планираним повећањима плата и пензија и очекиваним успoравањем инфлације до краја године верујем да ћемо успети да се изборимо са негативним ефектима тржишних поремећаја. Све радимо да грађани у што мањој мери осете ове последице и верујем да успевамо у томе“, поручио је министар финансија и потпредседник Владе Синиша Мали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here