Историјски архив „Верослава Вељашевић“ у Смедеревској Паланци обележио је данас 55 година рада, а свечаности су присуствовали директори Архива „Југославија“ Милан Терзић, директор Државног архиваСрбије др Мирослав Перишић и директори других архива у нашој земљи.

Председник паланаче Општине Никола Вучен подсетио је да Архив „Верослава Вељашевић“ успешно ради постиже одличне резулатете и да је један од најуређенијих архива у Србији.

„У оквиру културно-просветне делатности, Архив годишње организује неколико изложби које заинтересују велики број посетилаца, нарочито ђака. Као истакнута међуопштинска установа културе и заштите, Архив се бави истраживачким радом заснованим на раду наших архивиста“, рекао је Вучен.

У протеклим годинама Архив је издао  монографски студије и информативне билтетне на теме локалног, али и ширег домена и значаја, указао је Вучен.

Председник Општине нагласио је да су за постизање оваквог резултата заслужни запослени у Историјском архиву „Верослава Вељашевић“  и захвалио им се на преданом раду и ангажовању.

„Велику захвалост Архив и локална самоуправа дугују и Министарству културе, који нам је свих ових година пружао подршку. Од 2018. године до данас, реализовано је много пројеката које је финансирало Министарство културе, а који су умногоме допринели развоју и осавремењавању паланачког архива“, додао је Вучен.

Према његовим речима, Министарство је пројекте подржало са више од 12 милиона динара, док је локална самоправа учествовала са око осам милиона динара.

Наставићемо да умнапређујемо рад свих установа културе у нашем граду и у наредном периоду, са посебним освртом на Истријски архив „Верослава Вељашевић“, закључио је Вучен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here