НОВИ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

0
209

Матија Симовић, носилац Вукове дипломе Паланачке гимназије и студент генерације 2022. Факултета примењених уметности у Београду, модула Графички дизајн, модернизовао је комплетан визуелни идентитет Паланачке гимназије – грб школе, заставу, меморандум, дипломе, захвалнице, похвале.

Нови знак Паланачке гимназије је сведен, без превише илустративних детаља, али и осавремењен – редизајнирани су ситни елементи (стакло на прозорима, оџаци…) а задржана је карактеристична књига на крову школе, као симбол гимназије и додати су зраци, наводе из ове школе.

Дизајниране дипломе карактерише нов, модернизован дух гимназије. Доминантно ћирилично слово „г” на дипломама представља карактеристичну архитектуру гимназије из птичје перспективе, зграду заштићену као културно добро. Палета боја симболизује живот, младе, перспективне људе, различитости у свим аспектима, велики број могућности образовања, различите модуле, предмете, смерове. Предлог је да фонт „орто РНИДС” буде примарна типографија Паланачке гимназије. Топографско писмо као један од најбитнијих сегмената дизајна је аутентично, дизајнирано и конструисано на Факултету примењених уметности у Београду од стране професорке Ане Продановић, кажу из Матијине бивше школе, уз захвалност за модернизацију визуала те установе.

Матија Симовић рођен је 1999. године у Смедеревској Паланци где је завршио основну школу, а потом и Паланачку гимназију. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду са просечном оценом 9,80 и титулом студента генерације катедре за графички дизајн, након чега уписује и мастер студије визуелних комуникација. Усавршавао се у Словенији, а упоредо је био волонтер на пројектима студентских невладиних организација, дизајнер неколико фестивала, учествовао на бројним уметничким радионицама, конференцијама у земљи и иностранству. Добитник је многобројних престижних награда из области графичког дизајна, креатор визуелног идентитета и арт директор Светосавске академије 2023. Министарства просвете. Имао је три самосталне изложбе и више од 20 групних.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here