Од како је људи правила се крше, па тако ни царински прописи нису изузетак о чему сведоче искуства цариника који на најразличитијим местима у аутомобилима и другим превозним средствима проналазе разне недозвољене предмете и животиње, а кријумчари у покушају да избегну царину постају све креативнији.

У поседњих месец дана, према информацијама објављеним на сајту Управе царина, доминирали су покушаји шверца новца и наркотика, у различитим облицима.

Цариници су тако, током детаљног прегледа пошиљке пристигле са Тајланда, која је била намењена примаоцу у Београду, пронашли 580 грама марихуане и то у кутији на којој је писало да садржи две дуксерице. И то није био изолован случај – од почетка ове године, откривено је 42 покушаја кријумчарења дроге у пошиљкама, у којима се уместо личних ствари крило готово пет килограма и више од 2.000 таблета најразличитијих опијата, а само на граничном прелазу Шид заплењено је више од 16 килограма марихуане.

Дрога је откривена на излазу из земље, када је за детаљан преглед издвојен аутомобил домаћих регистарских ознака, којим је сам путовао 47-годишњи мушкарац. Он је иза импровизоване преграде у пртљажнику и испод задњег седишта направио ”бункер” и у њега спаковао 32 пакета тог наркотика. Након мерења установљено је да се ради о 16.351 грам марихуане.

На граничном прелазу Хоргош, такође, „заплена“ је била велика када су цариници спречили покушај кријумчарења 4.500 капсула лека ”Pregabalin”, који се налази на листи контролисаних психоактивних супстанци.

На излазу из земље издвојен је аутомобил којим је из Албаније ка Финској сам путовао 31-годишњи страни држављанин, а који је на уобичајено питање да ли има нешто да пријави царинској контроли одговорио да носи само лични пртљаг.

Међутим, реалност је била дугачија, јер је детаљном контролом аутомобила у простору испод задњег седишта пронађено 300 табли са по 15 капсула тог лека без оригиналног паковања и било какве пратеће документације.

Кријумчари нису „имуни“  ни на покушај шверца новца, о чему сведочи догађај на граничном прелазу Градина. Тада су цариници, у сарадњи са полицијом, открили више од 550.000 норвешких круна и 750 евра скривених у унутрашњости једног аутобуског седишта и одећи путника који је седео на њему.

Прекршај је откривен када је на излазну страну граничног прелаза за контролу пристигао аутобус страних регистарских ознака, који је саобраћао из Србије ка Турској. Цариници су се путницима и двојици возача обратили са уобичајеним питањем и добили уобичајен одговор – носе само лични пртљаг. Међутим, детаљан прегледа аутобуса показао је да се у сунђеру испод седалног дела једног од седишта налази кесу са три коверте пуне новца. У унутрашњости седишта било је укупно 330.000 норвешких круна, код путника који је седео на том седишту пронађене су још две коверте са укупно 220.000 норвешких круна и још 750 евра у џепу панталона.

Дакле, укупно 550.000 круна и 750 евра, што је износ од 47.500 евра… Путнику је враћена противвредност дозвољених 10.000 евра, док је преостала сума задржана до окончања поступка пред надлежним судом.

На граничном прелазу Хоргош цариници су у фрижидеру за освежења током пута и фабричким шупљинама једног аутобуса открили готово 164.000 евра, па је након враћеног дозвољеног износа, заплењено укупно 154.000 непријављених девиза.

Скривене девизе пронађене су када је на улазну страну прелаза за контролу пристигао аутобус домаћих регистарских ознака, који се из Немачке упутио ка Србији.

На уобичајено питање цариника, путници и двојица возача су рекли да немају ништа да пријаве и да са собом носе само лични пртљаг и дозвољени износ готовог новца, али су цариници приликом детаљног прегледа унутрашњости аутобуса, најпре код задњих седишта, пронашли уградни фрижидер испуњен освежавајућим пићима, испод којих је била сакривена кеса са позамашном свотом непријављених девиза. У једној од фабричких шупљина у аутобусу налазиле су се још две коверте са нешто више од 25.000 евра, док је код једног од возача пронађено још 6.000 евра, укупно 163.760 евра.

Возачу који се пријавио као власник откривеног новца одмах је враћен дозвољени износ од 10.000 евра, док је остатак од 153.760 евра задржан до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом.

На истом граничном прелазу откривен је покушај кријумчарења велике количине нове гардеробе. Гардероба вредна више од 50.000 евра била је скривена испод употребљаваних ствари у једном комбију. Прекршај је откривен када је на улазу у земљу на ред за контролу пристигао теретни комби стране регистрације, којим је из Шведске ка нашој земљи сам путовао 53-годишњи путник. 

Цариницима је рекао да сем коришћених ствари, два тепиха и два телевизора, нема ништа за пријављивање. Цариници су се ипак одлучили да детаљно прегледају возило, али када су покушали да отворе задња врата, испоставило се да су блокирана. Када су отворили бочна врата, испод цираде којом су биле прекривене пријављене употребљаване ствари, међутим, пронашли су мноштво џакова и пакета са новом гардеробом.

Уследило је пребројавање којем је утврђено да се ради о 1.140 нових мушких и женских одевних предмета: јакни, џемпера, кардигана, дуксерица и мајица различитих страних робних марки чија је вредност процењена на преко 51.000 евра.

Утврђено је и да возач, држављанин Србије, не поседује ни радну ни боравишну визу, што је услов за управљање возилом страних регистарских ознака, тако да је поред кријумчарене гардеробе, до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом, задржан и теретни комби вредан око 4.000 евра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here