„НЕ ПАЛИ СТРЊИКУ!“ – КАМАПАЊА ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

0
113

У Србији је почела кампања од националног значаја „Не пали стрњику!“, са циљем да се заустави штетна пракса паљења жетвених остатака и тиме спрече пожари који доводе до загађења ваздуха, уништавају околину и имовину.

Ресорна министарка Ирена Вујовић каже да ће кампањом бити скренута пажња на штетност и кажњивост паљења биљних остатака на њивама након жетве, али и на савете како да се они збрину на начин који не штети животној средини и не угрожава здравље и безбедност људи.

„На састанцима Радне групе на нивоу Владе Србије закључили смо да паљење жетвених остатака које почиње у ово доба године знатно нарушава квалитет ваздуха и укупно стање животне средине. Само у прошлој години, забележено је око 15.000 пожара на отвореном, што је не само штетно него и противзаконито. Иако постоји казнена политика, надам се да ће кампања коју спроводи Министарство које водим, допринети да се свест сваког појединца подигне на виши ниво и да се већ у овој сезони смањи број пожара и казни. Позивам пољопривреднике и све грађане Србије да учине корак напред и да не пале жетвене остатке, јер је ово заједничка борба за све нас и будуће генерације”, рекла је Вујовић.

Кампања је резултат добре сарадње Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а реализује се уз подршку Делегације ЕУ у Србији и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here