Европско тржиште половних аутомобила далеко је од транспарентног, будући да многи аутомобили имају пређену километражу и скривене штете и мада се ситуација разликује од земље до земље, сваке године купци широм континента губе милионе евра због превараната, резултати су истраживања је Индекс транспаретности тржишта компаније carVertical.

Када је реч о домаћем тржишту половних аутомобила, оно има низак ниво транспарентности,што смешта Србију на 18. место листе, пре свега због враћене километраже (5,3 одсто свих проверених возила)  и у том контексту наша земља је испод просека. Слични трендови су и у другим балканским земљама, преносе медији.

 Просечна преправка бројача километара код аутомобила у земљи износи 77.086 км.

Што се тиче саобраћајних несрећа, 37,9 одсто аутомобила у Србији има мање или веће штете, а просечна вредност штете износи 3.750 евра.

Истраживање је показало да у Србију стиже 79,2 одсто аутомобила из других земаља, а да просечна старост возила проверених на carVertical износи 9,4 године, што значи да су такви аутомобили већ изгубили значајан део своје вредности и могу привући преваранте да промене бројач километара и подигну цену.

Румунији се налази на 21. месту овог истраживања, где 7,8 одсто аутомобила има враћену километражу и 59,1 одсто има штету. Међутим, удео увезених возила је мањи.

 Хрватска је на 15. месту, са 3,5 одсто враћених километара и 57,1 одсто возила са штетама.

Западна тржишта и скандинавске земље су транспарентније.

Најтранспарентнија земља према истраживању је Велика Британија, а будући да Британци нису заинтересовани за доминацију леворуких аутомобила на континенталној Европи, стопа увоза је веома ниска (2,2 одсто), што је директно у вези са мањим бројем превара на тржишту половних аутомобила.

У Великој Британији 2,7 одсто аутомобила има преправљен бројач километара, у Немачкој 3,4 одсто, Швајцарској 2,4 одсто, а у Данској 4,1 одсто.

Најгора ситуација је у Украјини, где је 8,5 одсто аутомобила имало преправљен бројач километара, а 49,7 одсто је имало штету.

Међутим, Украјина има један од највиших нивоа увоза у Европи 82,4 одсто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here