На овогодишњи пријемни испит за упис на факултете пријавило се укупно 16.735 кандидата који ће се “борити” за упис на 15.283 места, саопштио је данас  Универзитет у Београду.

Укупан број пријава је 25.520, што значи да су се многи кандидати определили да се пријаве на два или више студијских програма у оквиру истог факултета, наводи се у првом извештају о пријављивању кандидата проректора за наставу Универзитета у Београду Дејана Филиповића.

Укупан број студената, који су се за полагање пријављивали од 19. до 22. јуна биће познат за две недеље, док ће пријемни испити бити завршени до 28. јуна, а прелиминарни резултати ће бити познати најкасније до 1. јула.

Рок за објављивање коначних ранг листи је 8. јул, док ће упис трајати од 8. до 12. јула, после чега ће бити саопштен укупан број уписаних студената по факултетима и број преосталих слободних места за други уписни рок, који ће бити организован крајем августа и почетком септембра.

Данас је рок када су сви факултети морали да истакну ранг листе пријављених кандидата и њихових бодова на основу постигнутог успеха у средњој школи.

Наводи се да ни ове године нема изненађења када је реч о интересовнају будућих бруцоша.

Највеће интересовање је за Факултет организационих наука (ФОН), са више од 2.053 пријављених кандидата. После ФОН-а, највеће интересовање је за Стоматолоши, Архитектонси, Медицински и Електротехнички факултет (ЕТФ).

Најпопуларнији су студијски програми из ИТ сектора и медицинских наука, где је конкурисало више кандидата него што има места за пријем бруцоша.

Такође, највеће интересовање код друштвено-хуманистичких наука је за Психологију на Филозофском факултету, где се за полагање пријемног пријавило 525 кандидата, који се “боре” за 116 места.

Затим следе Стоматологија на Стоматолошком факултету, где се за 220 места пријавило 710 кандидата, Менаџмент на ФОН-у, где се за 390 места пријавило 902 кандидата.

Следећа је Архитектура на Архитекстонском факултету, где се пријавило 525 кандидата за 240 места, за њом следи Молекуларна биологија и физиологија на Биолошком факултету, где се за 80 места “такмичи” 162 кандидата.

Затим следи Медицина на Медицинском факултету где се пријавило 1.014 кандидата за 500 места, Информациони системи и технологије на ФОН-у где се за 590 места пријавио 1.151 кандидат.

Следећа је, по квоти, Политикологија на Факултету политичких наука (ФПН), за коју се пријавило 189 кандидата за 100 места, затим Фармација на Фармацеутском где се 461 кандидат “бори” за 247 места, као и Информатика  на Математичком факултету где се 294 кандидата “бори” за 160 места.

Најмање пријављених матураната у односу на број бруцоса који примају Рударско-геолошком факултету, Техничком факултету у Бору, Шумарском и факултетима из групације природно-математичких попут Факултета за физичку хемију, Физичког и Географског.

Сенат Универзитета усвојио је Платформу за побољшање положаја наставничких факултета и стимулисање уписа на ове студијске програме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here