Данас је Национални дан без дувана, а у Србији је чак три милиона пушача, половина укупне популације наше земље.

Према Попису становништва из 2022. године, процењен број оних који живе на територији Србиј је 6.664.449.

Готово три милиона људи у Србији се идентификује као пушачи, показује недавно истраживање Светске здравствене организације, што је саопштено из Међународне мултидисциплинарне конференције “Изазови савременог вишег образовања – CCHE 2024” која се одржава поводом 31. Јануара, Националног дана без дувана.

У раду Светлане Карић и групе аутора “Процена утицаја употребе дувана на јавно здравље у Србији: трендови, изазови и превентивне стратегије”, који је представљен на конференцији, наведено је да растућа популарност иновативних метода конзумирања никотина, као што су вејпинг и никотинске врећице, указује на промене у трендовима и глобално и у Србији.

Према истраживању лондонског Краљевског колеџа лекара, вејп производи се сматрају мање штетним од конвенционалних цигарета будући да нема сагоревања дувана.

Студија наглашава да је вејпинг безбеднији јер производи пару уместо дуванског дима, чиме је елиминисана изложеност катрану, угљен моноксиду и другим штетним супстанцама које су продукт сагоревања дувана у традиционалним цигаретама.

“На основу тренутних истраживања и резултата из праксе, коришћење вејпа заиста представља мање штетну алтернативу пушењу традиционалних цигарета према неколико критеријума”, истакла је Карић.

Она је навела да конзумирање вејп производа омогућава корисницима контролу количине никотина коју уносе, што је посебно корисно за оне који желе да постепено смање унос никотина са жељом да потпуно напусте ту лошу навику.

Карић је истакла да то “ни случајно није препорука за младе људе, непушаче или децу”, пренеле су аганције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here