МУП УПОЗОРАВА­: СМС ПРЕВАРA КОРИСНИКА ПОШТАНСКИХ УСЛУГА

0
117

Центар за реаговање на нападе на информациони систем МУП-а упутио је данас упозорење свим грађанима да је у току тзв. „фишинг” превара са СМС порукама која је усмерена на кориснике поштанских услуга.

Како је МУП навео, корисницима се шаље лажна СМС порука са информацијом да им пошиљка није могла бити испоручена због непотпуних информација и да за испоруку треба отворити линк из поруке.

Кликом, односно активирањем линка, грађани се преусмеравају на лажну интернет страницу ЈП „Пошта Србије“, на којој се захтева унос личних података и података о платној картици.

„Уносом ових података на лажној интернет страници, нападачима је омогућено преузимање новца са рачуна грађана. Уколико не очекујете неку пошиљку постоји могућност да се ради о превари“, истиче се у саопштењу МУП-а.

Како би се заштитили од преваре, грађанима МУП саветује да не активирају линк или отварају прилог поруке, а да претходно нису сигурни ко је пошиљалац.

Грађани не би требало да позивају број са кога је стигла сумњива порука и нити да ступају у комуникацију са пошиљаоцем СМС поруке.

„Уколико порука садржи податке о неком привредном друштву или у овом случају јавном предузећу, пробајте директно да их контактирате, њихови бројеви и адресе су јавно доступни. Озбиљне компаније, јавна предузећа, државни органи и администратори система никада од Вас неће захтевати да уносите Ваше личне податке преко СМС поруке. ЈП ‘Пошта Србије’ никада од Вас неће захтевати овакав вид плаћања“, саветује МУП.

Како се истиче у упозорењу, нападачи се труде да линк у СМС поруци буде што сличнији оригиналном линку – уместо “поста.рс” могу написати сличан линк као што је нпр. “постас-рсд.топ”.

„Уколико сте унели податке о Вашој платној картици, потребно је да се хитно јавите банци како би они блокирали картицу у што краћем року и онемогућили неовлашћене трансакције. Уколико сте унели Ваше креденцијале тј. корисничко име, мејл адресу, лозинку и остале личне податке за логовање на е-банкинг, потребно је да одмах промените приступну лозинку или се хитно обратите банци ради измене лозинке“, саветује МУП.

У упозорењу се скреће пажња и на то да се највероватније ради о превари уколико СМС порука садржи доста правописних грешака, ако су измешана два писма – латиница и ћирилица или два језика – енглески и српски.„Не прослеђујте сумњиве поруке пријатељима“, закључује се у саопштењу МУП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here