Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, почели су са применом нове заштитне мере из Закона о безбедности саобраћаја на путевима у којој се возило привремено одузима од учиниоца тежег прекршаја, а који је у претходне две године правноснажно осуђиван за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја.

Наиме, саобраћајна полиција у Лесковцу јуче је привремено одузела возило „фолксваген пасат“ којим је управљао шездесетједногодишњак, након што је извршио тежи прекршај јер је одбио да се подвргне алкотестирању када је заустављен. У претходне две године овај возач је правноснажно осуђен због одбијања алкотестирања и због прекршаја насилничке вожње јер је управљао возилом у стању потпуне алкохолисаности, са 2,03 промила алкохола у организму.

Возач је задржан у службеним просторијама, a o наведеном догађају упознат је дежурни судија Прекршајног суда у Лесковцу, који је наложио да се лице након  спроведеног задржавања процесуира у скраћеном поступку, саопштио је МУП.

МУП такође подсећа, тежи прекршаји из области безбедности саобраћаја су прекршаји из казнених одредаба у члановима 329. и 330. Закона о безбедности саобраћаја на путевима (насилничка вожња, најмање тешка алкохолисаност, одбијање алкотесирања или утврђивања присуства психоактивних супстанци, управљање моторним возилом без возачке дозволе за иједну категорију, прекорачење брзине у насељу за више од 70  километара на час од дозвољене, прекорачење брзине ван насеља за више од 80  километара на час од дозвољене итд).

Такође, мера привременог одузимања возила траје до окончања поступка пред надлежним судом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here