МУП АПЕЛУЈЕ: НЕ ПАЛИТЕ ВАТРУ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

0
79

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апеловао је на грађане, поводом повећаног броја пожара на отвореном простору, да буду одговорни и поштују закон, да буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, као и да уколико избије пожар о томе одмах обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

Од почетка фебруара, припадници Сектора за ванредне ситуације борили су се са ватреном стихијом у месту Раковац код Беочина на Фрушкој Гори, која је захватила траву и ниско растиње на површини од 16 хектара.

Правовременом интервенцијом ватрогасаца-спасилаца, уз асистенцију припадника локалних добровољних ватрогасних јединица, спречено је даље ширење пожара који је ликвидиран три сата након дојаве.

На територији Борског управног округа, од почетка фебруара, регистровано је чак 76 пожара на отвореном простору, који су брзом реакцијом ватрогасних екипа угашени, а у којима није било повређених особа.

У наведеном периоду, ватрена стихија захватила је површину од око пет хектара на територији Гучева код Лознице, који је локализован, а ватрогасци-спасиоци и даље дежурају на овој локацији.

Од укупног броја пожара на отвореном простору, према статистичким подацима, највећи број изазван је људским фактором.

Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

За непоштовање ових законских одредби, конкретно за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа, предвиђене су новчане казне од 10.000 динара за физичка лица, а за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара.

Министарство унутрашњих послова ће у наредном периоду, у сарадњи са надлежним инспекцијским службама, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here