Разна истраживања се спроводе у свету, историјска, научна или популарна. Међу овим последњим је и истраживање о томе који су најстреснији градови на свету, а који пак они у којима је стрес сведен на минимум. Градови са највећим стресом на  свету рангирани су на основу фактора као што су нивои загађења ваздуха, зелене површине и ЛГБТQ+ оцена безбедности.

Резултати показују да географски положај може да утиче на ниво стреса, при чему се девет од 10 најбољих градова налази у Азији, преносе портали.

Ранг листа светских градова, са највише стреса, према тим резултатима, изгледа овако:

Мумбај, Индија са оценом 6,85/10

Финансијска престоница Индије је најпрометнији и највећи град у земљи и на основу фактора који се користе, град са највећим стресом на свету. Мумбај је град у којем 83 одсто  становништва живи у сиромаштву. Има један од најнижих индекса чистоће, са само 24,31, што је незнатно опадајући у односу на прошлогодишњи резултат од 24,38. То га чини индијским градом са најслабијем оценом на лист, иза Калкуте и главног града Делхија.

Затим следи Бангалор, у Индији, са оценом 6,80/10.

Попевши се за седам места у односу на прошлу годину, Бангалор је други индијски град од три са ове листе. Упркос ниским трошковима живота у граду, више од 80 одсто становништва живи у сиромаштву, што је пад од четири одсто у односу на прошлу годину, а 17,46 одсто људи у граду троши више од 10 одсто свог приход домаћинства на здравствене трошкова, чинећи живот у Бангалору финансијски веома стресним.

На трећем месту је Најроби, Кенија, са оценом 6,77/10

У главном граду Кеније 91 одсто становника живи у сиромаштву. То је један од најстреснијих градова за ЛГБТQ+ заједницу, са безбедносном оценом 62 за своју, послеТехерана и Дубаија.

То је што се тиче страса и живота под стресом. На другој страни су градови са најмање стреса на свету, а параметри који су их рангирали су идентични онима који су коришћени при одабрију најстреснијих градова.

Поменуто истраживање је утврдило да се, ипак, на старом континенту живи опуштеније. Већина од 10 највећих градова на свету са најмање стреса налази се управо у Европи, са Бечом као највише рангираним градом. Изузетак је Дубаи у Уједињеним Арапским Емиратима, пишу портали.

Дакле, најмање стресни градови на свету су:

Беч, Аустрија, са оценом 2,67/10

Прошле године Аустријска престоница је била на другом месту, а ове године Беч је овенчан титулом града са најмање стреса на свету. У том граду нико од становништва не живи са мање од 6,50 долара дневно, што је мање у односу на само један одсто прошле године.

Истовремено, поред непостојеће стопе сиромаштва, трошкови живота у Бечу су приступачнији од оних у већини градова. У прилог томе стоје чињенице да би самац потрошио 977 еура месечно на трошкове живота без станарине. Али, упркос овој ниској цени, ово је и даље повећање од 27 одсто у односу на прошлу годину.

Бечки ЛГБТQ+ безбедносни рејтинг је 309, већи од већине градова на листи и већи за девет поена у односу на 2022.

Такође, то је град који има другу највишу оцену чистоће од било ког града и која износи 83,75.

Иза Беча је Минхен, Немачка, са оценом 2,79/10.

Заузевши друго место ове године, Минхен се рангира као један од градова са најмање стреса. Главни град Баварске има једну од најнижих стопа сиромаштва, при чему нико од њених становника не живи са мање од 6,50 долара дневно. Трошкови живота у Минхену износе 1.056 еура месечно за једну особу, са 870 еура 2022. године.

Минхен је други најбољи град по квалитету зелених површина и паркова, пао је са првог места прошле године. Има оцену квалитета зелених површина од 84,96, што је мање од 83,38, колика је била у 2022.

Оцена чистоће Минхена показује да је то четврти најчистији град на листи.  Град је постигао оцену 80,28, што је такође ниже од прошлогодишњег резултата од 82,42.

На трећем месту је Единбург, у Великој Британији, са оценом 2,98/10.

Единбург је град са најмање стреса, са укупном оценом 2,98 од 10. Високо рангиран у целом свету, шкотска престоница има више бодова од већине за своју ЛГБТQ+ безбедност, са оценом од 342.

Квалитет зелених површина је такође високо оцењен и то са 82,26.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here