У Глибовцу, у општини Смедеревска Паланка, данас је отворена обновљена амбуланта, чиме су створени услови за примарну здравствену заштиту у селу са око 3.000 становника.

Свечаности је присуствовала министарка здравља Даница Грујичић која је истакла да је неопходно да здравствена заштита буде што ближе грађанима и да зато Министарство највише ради на јачању примарне здравствене заштите.

Грујичић је захвалила локалној самоуправи која је обезбедила средства за ту амбуланту која дуго није радила и најавила да је у плану набавка и једног ултразвучног апарата.

„ЕКГ апарат већ имају, а идеја је и да се набави још један апарат за мале биохемијске анализе крви и онда заиста можемо да кажемо да ће млади колега који је овде почео да ради и коме је ово прво стално запослење, моћи да направи тријажу и упути пацијенте даље где треба. То је идеја, да се умрежимо сви, да пацијенти не губе време на дијагностику“, рекла је Грујичић и додала да је у Општој болници у Смедеревској Паланци монтиран скенер, као и да би ускоро требало да велики број младих лекера заврши специјализацију и запосли се у тој болници.

Министарка је посетила и Општу болницу и Дом здравља у Смедеревској Паланци где је одржала састанак са директорима ове две здравствене установе како би договорили даље кораке у циљу њиховог повезивања и реконструкције Опште болнице.

Грујичић је рекла да је Општа болница у Смедеревској Паланци једна од 13 приоритетних за реконструкцију, да је у плану да се направи здравствени центар Смедеревска Паланка, односно да се од Дома здравља и Опште болнице направи једна установа.

Уз министарку Грујичић био је и председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here