У Смедеревској Паланци живи Милена Перић, самохрана мајка, са њом су две ћерке, од шест и 17 година, због насиља у породици се развела, напустила мужа и сада свакога дана бије битку како би живела достојанствен живот.

Старије дете је завршило школу, каже Милена сада је на паузи када је реч школовању, а мала тек иде у вртић. Њен отац није желео ни да чује за њу, а камоли да је призна као своје дете.

Милена са својом децом живи у мемљивом стану у сутерену једне зграде и за то газдарици која је, како тврди ова самохрана мајка, незаинтересована за било какве поправке у тој собици и купатилу, месечно плаћа кирију од 90 евра.

„Радим четири сата дневно у брзој храни, после тог посла чистим и пеглам код старијих особа, лети идем да берем воће и поврће…. Кирија је 90 евра, имам једнособан стан, собицу и кухињу, грејем се на струју … У овом стану ми је влага, иде зима, а овде у сутерену зими се често запуши канализација. Ја онда плаћам мајстора, јер је газдарица незаинтерсована…“, прича за наш портал Милена Перић.

Она је Ромкиња и уверена је да због те чињенице не може да нађе неки бољи посао ни стан, људи су пуни предрасуда.

„Кад кажем да сам Ромкиња, онда је катастрофа… неће да ми издају стан, боје се…“, каже Милена и додаје да јој је решење стамбеног питања апсолутни приоритет.

Њен кућни буџет, осим онога што заради радећи по кућама, чини и 30.000 динара социјалне помоћи, са дечијим додатком, и то су средства са којима се труди да живи нормалан живот, да прво обезбеди деци оно што им је потребно, па онда себи.

Зато је и спремна да све те принадлежности да за кирију у неком сувом стану или кући, јер јој је старија ћерка алергична на, како каже, „све и свашта“.

Ова млада жена каже да је, за сада, још нико није обишао из општинске управе, али да се, истини за вољу, никоме није ни жалила, а да је дечији додатак добила као самохрани родитељ.

На питање шта је то што јој је у овом тренутку најпотребније, Милена Перић понавља – стан.

„Најпотребнији ми је стан или кућа, средства за хигијену, а новац… као и сваком другом“, рекла је на крају разговора.

Када је реч о Смедеревској Паланци, програм подршке многочланим породицама реализује се већ неколико година, на иницијативу председника Општине Николе Вучена.

Аутор: В. Ђурђевић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here