Ближи се крај школске године и осмаке очекује полагање мале матуре које ће, и ове године, трајати три дана – 17, 18. и 19. јуна. Министарство просвете саопштило је да испит почиње у 9 и да ће трати до 11 сати.

Према плану, тест из српског језика заказан је за понедељак, 17. јун и тада ће осмаци радити тест знања српског, односно матерњег језика. У њему су питања и задаци који се односе на: граматику, лексику, народни и књижевни језик, књижевност, писано изражавање, вештину читања и разумевања прочитаног.

Следећег дана, у уторак 18. јуна следи тест знања из математике који је се такође на сличан начин и у сличној пропорцији као и ранијих година односи на геометрију, бројеве и операције са бројевима, алгебру и функције, обраду података, мерење.

Завршни испит је планиран за среду, 19. јун и то је тест из изборног предмета. Тада ће будући средњошколци полагати тест из предмета по избору – биологију, историју, географију, физику или хемију, односно један од тих пет тестова.

У овој школској години највећи број ученика определио се да полаже географију 26.794 (41,26 одсто), затим биологију 23.546 (36,26 процената), историју 6.034 (9,29 одсто), хемију 4.393 (6,76 одсто) и физику 4.176 (6,43 одсто).

Прелиминарни резултати мале матуре биће објављени 21. јуна, а након тога се подносе приговори. По објављивању коначних резултата 24. јуна попуњавају се листе жеља која излази у информатору и на сајту Моја средња школа. Она се може попунити електронским путем или доставити у школи најкасније до 26. јуна у 15 сати. Већ 27. јуна је провера тачности попуњених листа жеља, и тада ће до 15 сати моћи да се промени жеља ученика, а објављивање коначних резултата је у понедељак, 1. јула, до осам сати.

Дакле, календар обавеза за осмаке изгледа овако:

31. мај – распуштају се

17. јун: Завршни испит – тест из српског језика

18. јун: Завршни испит – тест из математике

19. јун: Завршни испит – тест из изборног предмета

21. јун: Прелиминарни резултати мале матуре

21. јун: Пријем приговора на прелиминарне резултате

24. јун: Коначни резултати мале матуре

25-26. јун: Попуњавање листа жеља за упис

28. јун: Објављивање коначне листе жеља ученика

1. јул: Објављивање расподеле ђака по школама

1. јул: Објављивање слободних места за други круг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here