КО СУ НАЈДУГОВЕЧНИЈИ НАРОДИ И ШТА УТИЧЕ НА ТО

0
49

Највише стогодишњака живи у САД, Јапану и Кини, а према истраживањима о очекиваном трајању живота у наредним деценијама, на првом месту по броју дуговечних људи биће Шпанија, преносе данас медији.

Зашто ће Шпанци „газити други век“ чешће од „источњака“ објашњавају три веома битне ствари – медитеранска исхрана, стабилан породични живот и бесплатан систем здравствене заштите.

Демограф, доцент на Географском факултету у Београду Данице Шантић објашњава где и како се ту котира Србија.

„Раније смо говорили да је 20. век, век становништва и век градова. Тако је 21. век старих и век миграција. Старење је процес који је незаустављив, то је цивилизацијска тековина. Човек, од када је света и века, жели да живи што дуже и здравије“, истакла је Даница Шантић.

Према њеним речима, Јапан је стара нација и сви демографски токови и сви сценарији се дешавају прво у Јапану, док у свету постоје четири плаве зоне: острво Окинава у Јапану, Сардинија у Италији, острво Икарија у Грчкој и провинција у Костарики. То су плаве зоне где научници спроводе истраживања због чега у овим областима људи живе дужеа, а сматра се да су то исхрана, живот без стреса и здраво и активно старење.

„Србија је стара нација, а то је врло охрабрујуће, просечна старост је 43 године. Већина становништва живи у Београду, а жене дуже живе и три пута их је више у односу на мушку популацију. Београд је лидер у свему. Има виши квалитет живота“, наводи Шантићева.

Жене свуда у свету живе дуже – у Србији је просек 78  година за жене и 73 за мушкарце.

Африка има најкраће очекивано трајање живота, око 50 година. Просек за свет је 64, а за Јапан преко 80 година.

„Климатски фактори су важни за дуговечност. Становници Сардиније живе без стреса, Шпанци имају сијесту за предах, добру климу, мање стреса.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here