Полемика међу стручњацима, како то преносе специјализовани медији, нереко се води на тему – који је „идеалан“ број деце у породици. И док једни тврде да је то бар троје, као на пример Руси, Британци и Норвежани кажу да је и двоје сасвим довољно.

У Србији се такве дебате не отварају, јер родитељи који имају једно дете сматрају да су у праву када каажу да је то сасвим практично, иако периоди преиспитивања тог става нису ретки. Главна њихова дилема јесте да ли ће моћи све да понове и са другим дететом, шта ће бити са послом, каријером, да ли се повећавају одрицањима, али и финансије које су поребне за одгајање детета?

Демографска ситуација у нашпј зељми, која је у једном тренутку постала алармантна, довела је до истраживања која су показала да се у Србији најтеже доноси одлука о рађању другог детета, а да је нестабилна економска ситуација највећа препрека за проширење породице. Родитељи кажу да је потребно доста храбрости за друго дете и да се на тај корак тешко одлуче јер не знају шта их чека.

И док се код појединих родитеља не разреши то питање „шта их чека“, резултати Пописа из 2022. године, показују да највећи број породица, и то више од половине, чине родитељи са једним дететом, око трећине њих има двоје деце, троје тек 7,8 одсто породице, док је удео породица са четворо и више деце мањи од два одсто.

О овој теми разговарали смо и са психологом Александром Марјановић која се слаже да се у нашој земљи родитељи не одлучују да имају више деце, јер су породице дуги низ година биле у политичкој и економској неизвесности.

Данас је, пак, ситауција повољнија и родитељи желе својој деци да пруже што лагоднији и богатији живот. Животни стандард је из године у годину све бољи, поготово у односу на неки претходни период, родитељи својим потомцима настоје да остваре све жеље и потребе, али тада упадају у другу замку, упозорава Марјановић.

„Плаћају им бројне ванаставне активности, бављење различитим спортовима, музичке и школе страних језика“, рекла је Марјановић.

Чињеница да се родитељи одлучују да имају, углавном, само једно дете, препозната је и на републичком и на локалном нивоу и зато је припремљен сет мера како би се овај тренд преокренуо и породице мотивисале да се одлучују за рађање више деце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here