Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Арно Гујон посетили су данас Смедеревску Паланку и присуствовали отварању изложбе „Музика пријатељевих корака“, у паланачком Народном музеју.

Ова изложба, аутора Петра Декића, говори о посети делегације Франуске Србији пре 97 година, пријему њених чланова у Паланци, давању имена улицама – Француске у Паланци, и Паланачке у Греноблу, која и данас сведоче о томе да пријатељства народа трају.

Историја је забележила да су након посете градоначелника Пола Мистрала Смедеревској Паланци, у саставу делегације која је боравила у Србији, Гренобл и Паланка развијали истински братске односе и да су успоставили сарадњу, од економије до културе, која и данас траје иако је последња посета делегације Смедеревске Паланке овом француском граду била сада већ далеке 1974. године.

Амбасадор Кошар, Гујон и њихов домаћин, председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, положили су венце код Спомен обележја у парку и поклонили се сенима бораца француске ексадриле МС 99 која је током Великог рата била стационирана у Паланци, а затим је амбасадор открио Спомен плочу, у Француској улици.

На историјске догађаје подсетио је председник Општине Вучен, нагласивши да су Французе пре 97 година Паланчани одушевљено дочекали, а да је на железничку станицу похрлио сав сеоски и градски живаљ.

„Смедеревска Паланка је јединствен пример, не само у нашој земљи, него и у региону, да један овако мали град у срцу Шумадије, негује искрено сећање на велико пријатељство два народа“, рекао је Вучен и додао да је посета амбасадора Кошара и господина Гујона, великог пријатеља Србије, најава јачања билатералних веза француског и српског града и да ће ускоро уследити међусобне посете делегација Паланке и Гренобла.

Арно Гујон, који је рођен управо у Греноблу, обратио се на течном српском језику и подсетио на говор господина Мистрала, током његове посете Паланци.

„У говору пре 97 година, господин Мистрал упоредио је улогу Шумадије у Првом српском устанку, са улогом Гренобла и Лиона у Француској револуцији. Људи су га тада носили на рукама, узвикујући „живела Француска“ и „живела Србија““, рекао је Гујон и указао да је његов труд већ годинама усмерен на продубљивање веза Француске и Србије.

Амбасадор Кошар поручио је да није нимало изненађен срдачним и топлим дочеком, с бзиром на то да је читао мемоаре једног од чланова ексадриле који је био стациониран у Паланци током Првог светског рата.

Посета француског амбасадора и отварање изложбе, уклопљени су у овогодишње Културно лето у Смедеревској Паланци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here