У Скупштини Србије данас је потврђен мандат свих 250 народних посланика, чиме је конституисан нови сазив парламента и почели да теку рокови за формирање нове Владе Србије.

После потврђивања мандата посланици су положили заклетву.        

Текст заклетве гласи:

“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

Део посланика је положио заклетву у сали Народне скупштине, док су посланици коалиција НАДА и “Србија против насиља” то учинили у холу.

Председавајући најстарији посланик са листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане” Стојан Раденовић рекао је да се тиме данашњи рад завршава, а посланици ће о наставку седнице бити обавештени.

Раденовић је позвао посланике и да формирају поскланичке клубове, а за један клуб потребно је пет посланика.

У наставку конститутивне седнице треба да се изаберу председник Народне скупштине, потпредседници, да се именују генерални секретар, изаберу  чланови радних тела и чланови сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Раденовић ће председавати седницом до избора следећег председника Народне скупштине, у чему му помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата: Александар Ђукић испред листе “Србија не сме да стане”, Анастасија Баковић испред листе “Србија против насиља”, Марко Милошевић испред листе “Ивица Дачић-премијер Србије” и Славица Шкрбић из коалиције НАДА.

Народна скупштина је конституисана потврђивањем две трећине мандата народних посланика пошто је претходно верификациона комисија потврдила мандате свих 250 посланика.

Седница је почела у 10 часова интонирањем химне “Боже правде”, а на улазу у зграду парламента посланике је дочекала Гарда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here