Поводом обележавања Међународног дана девојчица у сектору информационо-комуникационих технологија, отворен је конкурс за девојчице седмог и осмог разреда у изради видео радова под називом “Ухвати идеју” до 10. априла, саопштило је данас Удружење пословних жена Србије.

Теме овогодишњег конкурса су: “Девојчице, лидери промена”, “Мој живот у виртуелној стварности”, “Робот – мој најбољи друг” и “Победимо загађење – дишимо пуним плућима”, а циљ је подстицање креативност и предузетничког размишљање код девојчица, коришћењем дигиталних алата.

Пројекат има за циљ да девојчице оснажи приликом избора будућих професија, да не подлежу стереотипима и да бирају свој позив и у нетипично женским занимањима у секторима попут информационих технологија, додаје се у саопштењу.

Удружење пословних жена Србије организоваће и посету девојчица компанијама и сусрет са успешним пословним женама, које им могу послужити као узор, мотивишући их да храбрије размишљају о избору будуће професије.

Идеја пројекта је да подстакне децу да примењују нове технологије које свакодневно у великој мери употребљавају, како би се укључила у савремене токове на њима користан начин, стекла додатна знања и вештине из ове области, исказала креативност, а све у циљу да се при избору средње школе и будућег занимања заинтересују за област информационо-комуникационих технологија, али и предузетништво, наводи се у саопштењу.

Најбољи радови биће проглашени 25. априла на Дан девојчица у сектору информационо-комуникационих технологија (ИКТ) на веб сајту и друштвеним мрежама Удружења пословних жена Србије.

За реализацију овог пројекта Удружење пословних жена Србије добило је институционалну подршку Владе Србије, Министарства просвете и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Институционалну подршку до сада су пружали и Народна скупштина Србије, Министарство привреде, Министарство информисања и телекомуникација, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство туризма и омладине, Град Београд, Повереник за заштиту равноправности, Агенција УН Њомен, УНИЦЕФ, Међународна унија УН за телекомуникације ИТУ и ЕУ портал СМЕ Њеек.

Међународни дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу.

Удружење пословних жена Србије овај дан обележава четрнаесту годину заредом.

У претходних тринаест година кроз пројекат је прошло више од 10.000 девојчица у Србији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here