Кирија вам је превисока, приговарате да су цене отишле у небеса, не можете да верујете како су станодавци бездушни…. Е па више – немојте! Када прочитате колике су кирије у разним градовима света, ако ништа друго, за тренутак ћете се замислити.

Како преносе специјализовани портали (Investitor.me, BIZlife и дриги), студија стручњака Deluxe Homes-a упоредила је цене најма у најпопуларнијим светским дестинацијама у 2023. како би пронашла градове с највишом закупнином по метру квадратном.

Фокус је стављен на дугорочне кирије, а студија је проценила цену закупнине по м2 одређујући просечну величину једнособног стана и просечну најамнину. Градови су затим рангирани на основу цене закупнине по метри квадратном.

Очекивано, Њујорк је најскупљи. По овој рачуници на врху лествице је као град с највећом закупнином по м2 са 50,35 долара. Док је просечна величина једнособног стана у САД-у око 70 м2, Њујорк нуди нешто мање простора на 66,05 м2. Ипак, месечна рента од 3,3 хиљаде долара је највећа међу свим градовима на листи.

Сан Франциско је на заузео друго место и у њему је закупнин по м2 у просеку 46,27 долара. Месечни најам једнособног стана у просеку од 2,9 хиљада долара је такође други највиши на листи, надмашио га је само Њујорк.

У Европи листу предводи Лондон, а на светској листи је на трећој позицију са 43,81 долара по м2. Иако су станови овде од 50,4 м2 знатно јефтинији од претходна два на листи, просечна цена по квадрату је и даље довољно висока да утиче на високо ранг место.

Бостон је рангиран на четвртом месту на листи градова са највишом киријом по м2, са ценом од 39,55 долара. Бостон, уз Лос Анђелес, има најскупљи просечни једнособни стан површине 67,08 м2 међу свим рангираним градовима.

Вашингтон, Мајами, Лос Анђелес и Париз деле пето место на листи градова са највећом киријом по м2 са просечних 36,13 долара по м2. Највеће једнособне станове има Лос Анђелес, а најмањи Париз, иако је цена квадратног метра иста.

И на шестој позицији су два града – Даблин и Амстердам, са ценом закупа од 33,25 долара по м2. Оба ова града представљају идеалан спој величине и цене у поређењу са свим осталим градовима на попису.

Aerial view of residence districts in european city. Eixample district. Barcelona, Spain

Чикаго, Осло, Копенхаген и Барселона заузимају седмо место међу градовима са највишом закупнином по м2, са ценом од 30 долара. Иако су различити духом, ови градови нуде савршен спој простора и цене.

На осмом месту су Праг и Берлин који нуде станове за најам по просечној цени од 24,90 долара по м2. Ови градови нису слични само по цени квадрата, већ и по цени најма једнособних станова генерално.

Стокхолм и Беч су на деветом месту са ценом од 22,47 долара. Иако су просечне цене м2 у овим градовима готово исте, просечна величина стана у Бечу је знатно нижа у односу на Стокхолм. Беч такође нуди опцију за изнајмљивање по цени од 862,09 долара за цели стан.

На листу десет најскупљих су још и Хелсинки и Лисабон са најнижом закупнином по м2 од 21 долар. Међу свим наведеним градовима, Лисабон је онај са најнижом ценом кирије по м2 од 20,97 долара, што је разлика од 29 долара у односу на прворангирани град.

Дакле, док се станодавци у Србији не досете да кирију наплаћују по квадратном метру, они који изнајмљују станове могу да одахну.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here