Републичка изборна комисија објавила је све потребне информације грађанима који излазе на изборе у недељу, 17. децембра 2023. године:

КАДА И ГДЕ ГЛАСАТЕ?

Можете гласати само на дан избора, 17. децембра 2023. године.

Гласате на бирачком месту  на којем сте уписани у бирачки списак.

Бирачка места отварају се у 7.00 часова, а затварају се у 20.00 часова. Можете гласати у било ком тренутку у овом временском периоду.

Уколико се затекнете на бирачком месту приликом затварања бирачког места или непосредно испред, омогућиће Вам се да гласате.

КОЈИ ДОКУМЕНТ ТРЕБА ДА ПОНЕСЕТЕ НА БИРАЧКО МЕСТО?

Да бисте гласали морате доказати свој идентитет.

Идентитет доказујете: важећом личном картом или пасошем.

Приликом утврђивања идентитета на бирачком месту, пожељно је, али није обавезно, да предате и позив за гласање који би требало да Вам је достављен најкасније пет дана пре избора.

У случају да Вам позив за гласање није достављен, односно није вам познат број и адреса бирачког места, можете упитом на веб-презентацији Министарства државне управе и локалне самоуправе проверити на ком бирачком месту гласате.

ДА ЛИ МОЖЕТЕ ДА ГЛАСАТЕ УЗ ПОМОЋ ПОМАГАЧА?

Бирач који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога није у стању да сам попуни гласачки листић, има право да на бирачко место поведе помагача који ће уместо њега попунити гласачки листић онако како му бирач одреди.

ШТА СЕ ДЕШАВА КАДА ОДЕТЕ НА ГЛАСАЊЕ?

Када на дан избора дођете на своје бирачко место, чланови бирачког одбора:

провериће Вам кажипрст десне руке УВ лампом, да би утврдили да ли сте већ гласали;

утврдиће Ваш идентитет, провером података из Ваше личне карте или пасоша (пожељно је али није обавезно да предате и позив за гласање који би требало да Вам је достављен најкасније пет дана пре избора);

пронаћи ће Вас у изводу из бирачког списка и заокружиће редни број испред Вашег имена;

тражиће Вам да се потпишете у извод из бирачког списка;

обележиће Вам кажипрст десне руке спрејом;

предаће Вам гласачки листић;

едуковаће Вас о начину гласања и упутиће Вас ка месту предвиђеном за гласање.

КАКО ГЛАСАТЕ?

Када приступите месту предвиђеном за гласање, потребно је да се упознате са садржајем гласачког листића који Вам је уручен. Гласачки листић садржи списак свих изборних листа које учествују на изборима. Гласате тако што заокружујете редни број испред назива једне изборне листе за коју желите да гласате.

Гласате лично иза паравана који обезбеђује тајност гласања.

Када заокружите редни број испред назива једне изборне листе, гласачки листић треба да пресавијете и да га убаците у гласачку кутију.

Уколико приликом обележавања гласачког листића погрешите, не брините. Сваки гласачки листић који је попуњен тако да се са сигурношћу може закључити за кога је бирач гласао је важећи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here