Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман –  ИРИДА представила је публици у Смедереву збирку кратких прича “И ово је насиље” из пера младих списатељица и писаца. Пројекат “И ово је насиље” има за циљ подизање свести о психичком насиљу у партнерским односима кроз друштвено ангажовану кулутуру.

У Смедереву је одржана друга, од укупно три промоције, прва је била у Новом Саду, а наредна ће бити у Зрењанину, а 25. новембар изабран је симболично, као датум почетка 16 дана активизма против насиља према женама са жељом да се скрене пажња на важност препознавања и превенције психичког, али и свих других облика насиља према женама.

Публици је приказан видео перформанс “Буђење”, инспирисан кратким причама из збирке, који су извели Ивана Антић и Серђо Николачи, након чега је уследило читање одломака кратких прича младих писаца и списатељица.

Током другог дела догађаја, на панел дискусији,  разговарало се о психичком насиљу у партнерским односима и ангажованој култури као виду друштвене промене и борбе против насиља.

На панелу су говорили писац Урош Тимић, активисткиња и ауторка кратке приче “Ако ме волиш прекинућеш с тим”, која је део збирке “И ово је насиље” Илијана Шушњић, као и професорка психологије Јелица Јурић.

Овај пројекат добио је подршку Швајцарске владе у оквиру пројекта “Култура за демократију”, који спороводи Хартефакт фонд и ОАК фондације, у оквиру програма “Снажније заједно” који спроводи Траг фондација.

Аутори укупно 19 кратких прича су млади и талентовани појединци из целе Србије који желе да кроз друштвено ангажовану културу и уметност подигну свест о проблему партнерског насиља.

Рад на превенцији насиља над женама је само један од корака неопходних да би се спречио све већи број фемицида – порука је организације ИРИДА.

Промоцију збирке кратких прича “И ово је насиље” пратила је и изложба фотографија које илуструју саме кратке приче.

Аутори фотографија:
Иван Веселиновић и Славица Трифуновић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here