У Србији се сваког 31. јануара традиционално обележава Национални дан без дувана, ове године под слоганом „365 дана без дувана”.

Сваки десети ученик петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе пуши, а у поређењу са 2018. годином, проценат пушача цигарета је повећан у млађим разредима, а смањен у првим разредима средњих школа, саопштио је данас Институт за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”.

Према подацима “Истраживања о понашању у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији”, које је спроведено 2022. године, цигарете бар једном током живота пушило је 15,1 одсто ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, са разликама према узрасту, додаје је се у саопштењу.

Дечаци у петом и седмом разреду основне школе чешће пробају да пуше у поређењу са девојчицама, док је учесталост пушења бар једном у току живота у првим разредима средњих школа већа међу девојчицама.

Институт додаје да, иако одређени број ученика који проба цигарете не наставља да пуши, велики је и проценат ученика који су пушили у претходних 30 дана и који према том критеријуму спадају у категорију пушача.

Резултати истраживања показују и да сваки пети ученик првог разреда средњих школа, њих 19,9 одсто, користи електронске цигарете, као и да је употреба ових производа популарна и међу дечацима и девојчицама.

Снус и/или никотинске врећице је у Србији пробало 4,9 одсто ученика петог и седмог разреда основне школе и првог разреда средње школе, са већом учесталошћу међу дечацима у свим разредима укљученим у истраживање, а највећи проценат ученика који су пробали овај производ је међу дечацима првог разреда средњих школа или 11 одсто.

Сви наведени производи садрже никотин који може довести до стварања зависности и на чије дејство су посебно осетљиви млади, додаје се.

Најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете које, према подацима из истраживања здравља становништва из 2019. године, свакодневно пуши 26,5 одсто становништва старости 15 година и више, док 15,8 одсто свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан.

Поред цигарета које су најчешће конзумирани дувански производ у Србији, и других дуванских производа као што су цигаре и дуван за луле, у претходним годинама на тржишту у свету и у Србији се налазе и други дувански и никотински производи који доприносе повећању употребе дувана и никотина.

У 2019. години учесталост свакодневне или повремене употребе дуванских производа, укључујући загреване дуванске производе, дуван за наргиле и друго, у популацији становника Србије старости 15 година и више, износила је 31,9 одсто, са разликама у односу на старосне групе.

Истраживања спроведена у Србији показују пораст популарности других дуванских и никотинских производа.

Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму.

Већина смртних случајева повезаних са дуваном дешава се у земљама са ниским и средњим приходима, наводи Батут.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here