После пуних 50 дана завршено је такмичење у излежавању у селу Брезна код Плужина у Црној Гори, а титулу овогодишњег “Највећег џабалебароша“ понела је Лидија Марковић, козметичарка из Никшића пошто је Филип из Мојковица, који је устао када и она, одлучио да медијску пажњу препусти дами.

Такмичење у излежавању почело је са 21 учесником, објављено је око 500 чланака и извештаја, о дешавању у Брезни писали су светски медији – Гардијан, ББС, Ројтерс, медији из Јапана…

Учесници и организатори тврде да је ово надметање заправо био тест психолошке издржљивости који не може свако да поднесе и у прилог томе навели да је на списку учесника било и три психолога који су одустали после четвртог, петог дана.

Победница Лидија је награду од хиљаду евра дала у хуманитарне сврхе и није желела јавно да говори о томе, а за медије је изјавила да јој током такмичења ништа није било тешко када је после дан-два „навикла организам на лежање од осам сати у континуитету“.

Да није било лако чак ни гледати са стране ток такмичења потврдили су и Лидијини родитељи који су јој после 20-ак дана нудили и више хиљада евра само да устане, али Црногорка није одустала. Додуше, за медије је изјавила да се сигурно не би пријавила за ово такмичење да је могла да предпостави да ће трајати скоро два месеца. Мада…., већ се пријавила за ново такмичење идућег лета.

Лидија је током такмичења медијима објашњавала како проводи време – на осам сати устане, има паузу 15 минута, прву јутарњу користи за туширање, другу поподневну за прање косе, а онда се враћа у кревет да је суши и то лежећи. Паузу после поноћи искористи за тренирање и тада трчи.

Мићо, организатор такмичења, каже за медије да је намера била да се направи, како је рекао, мала пародија тезе да су Црногорци лењи и да се засмеје Црна Гора и можда земље бивше Југославије, а то што је у праћењу овог бизарног надметања уживао практично цео свет, заиста је велики успех.

Борба за титулу  „Највећи џабалебарош“ и награду од хиљаду евра почела је 18. августа 2023. године у 10 сати и у хлад испод старог јавора легао је 21 учесник из Србије, Украјине, Хрватске, Босне и Херцеговине, Русије и земље домаћина и прошлогодишњег победника – Црне Горе.

Правила и пропизиције надметања су биле предизне: на сваких осам сати такмичар може да устане и да оде у тоалет на 10 минута, јер се показало током ранијих година да забрана устајања може да буде опасна по њихово здравље. Такође, такмичари морају да леже искључиво у правом облику и не смеју ништа да раде.

Записничари кажу да је прво овакво такмичење организовано пре 13 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here