Изложба фотографија „Жене“ аутора Бојане Дашић и Бобана Јанковића из Историјског архива из Ниша, поводом 8. марта  – Међународног дана жена, од синоћ је пред публиком у Историјском архиву „Верослава Вељашевић“. Изложбу је отворио председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

Најстарије фотографије жена, које посудује Историјски архив Ниша, настале су у атељима, а ма њима се види грађанска и народна ношња Ниша са почетка 20. века. Из периода социјализма су фотографије које представљају жене равноправне са мушкарцима, на радним местима у Машинској индустрији, Индустрији Ратко Павловић, Дуванској индустрији.

Ауторка изложбе Бојана Дашић рекла је да посетиоци могу да виде развој друштвеног тока од периода Краљевине Србије до пре неких 40, 50 година.

Први човек Паланке поручио је да је од укупног броја предузетника регистрованих на подручју општине 40 одсто женског пола, да су на одговрним друштвеним функцијама такође жене као функционери, директори јавних предузећа и установа…

„У општинској управи од укупно 140 запослених 88 су жене. Ови подаци сведоче да жене све активније учествују у различитим областима јавног живота“, рекао је Вучен.

Влада Републике Србије је питање равноправности полова препознала као један од приоритетних циљева, усвојен је Закон о родној равноправности и Стратегија за родну равноправност, која утврђује правце кретања, како да се на најбољи начин остваре ти циљеви, рекао је Вучен на отварању изложбе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here